Erişilebilirlik

İsrail'in Kara ve Hava Operasyonları Sürüyor


İsrail, Lübnan’ın güneyinde bu sabah Hizbullah militanlarıyla çıkan çatışmada üç askerini kaybettiğini duyurdu. Çatışmalarda beş İsrail askeri de yaralandı.

İsrailli yetkililer, Bint Cibel bölgesindeki çatışmada 15 Hizbullah militanının da öldürüldüğünü açıkladı. Dün aynı bölgede üç İsrail askeri ölmüştü.

Güney Lübnan’ın diğer bölgelerinde de çatışmaların yaşandığı bildiriliyor.

Dün İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, çatışmaların sona erdirilmesi konusundaki diplomatik girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda, orduya daha büyük bir savaşa hazır olma emri verdiğini duyurdu.

Hafta başında İsrail uçaklarının Lübnan’ın doğusundaki Bekaa Vadisi’ni ve Beyrut’un banliyölerini bombalaması sonucu, en az 50’ye yakın kişi hayatını kaybetmişti.

Annan'dan 'Kana'da İnsan Hakları İhlali' İması

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail’in önceki hafta Lübnan’ın Kana kasabasına düzenlediği hava saldırısının, insan hakları ihlali olarak görülebileceğine işaret etti.

Kana saldırısıyla ilgili olarak bir rapor yayınlayan Annan, saldırının İsrail-Hizbullah çatışmalarında yaşanan uluslararası hukuk ihlallerinin bir örneği olabileceğini belirtti.

30 Temmuz’daki Kana saldırısında ölü sayısı 56 olarak duyurulmuştu. Ancak daha sonra, ölü sayısının 28 olduğu anlaşıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi olayı kınamış ve Annan’dan olay hakkında soruşturma başlatmasını istemişti.

Lübnan, Kana’da Hizbullah militanı olmadığını iddia ederken İsrail, Hizbullah’ı Kana’da sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçluyor.
XS
SM
MD
LG