Erişilebilirlik

ABD PKK Sorunu İçin Özel Temsilci Atıyor


Türkiye ile Amerika arasında, uzun süredir konuşulan Kuzey Irak’taki PKK varlığına müdahale konusunun bu hafta da Ankara’nın gündeminde olması bekleniyor. Çünkü, Amerikan yönetiminin, Türkiye, Amerika ve Irak arasında, terör örgütü PKK ile mücadelede atılacak adımları koordine etmek üzere bir temsilci atamasının gündemde olduğu öğrenildi.

Amerikan kaynakları, PKK ile mücadelede atılabilecek adımlar konusunda farklı seçenekler üzerinde durduklarını ve bu seçeneklerden birinin özel temsilci atanması olduğunu belirttiler. Kaynaklar, bu aşamada henüz kesinleşmiş bir kararın söz konusu olmadığını da ifade ettiler.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları da böyle bir temsilcinin atanması halinde, buna sıcak bakacaklarını kaydettiler. Özel temsilcinin atanmasıyla, terör örgütü PKK ile mücadelede bürokrasinin kaldırılması, daha süratli hareket edilmesi ve daha somut kararlar alınması amaçlanıyor.

Bu arada, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz geçen hafta Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yle görüştü. Edinilen bilgiye göre, Talabani, Çeviköz’e PKK’nın Irak’taki bürolarının kapatılması için gereken talimatı verdiğini söyledi. Türkiye’de son olarak dün, Gümüşhane'nin Şiran ilçesi kırsalında, operasyondan dönen askeri araca terör örgütü üyelerince ateş açılması sonucu 1 astsubay ile 2 er hayatını kaybetti, 4 er de yaralandı.

İhsanoğlu'ndan Lübnan İçin Yeni Konferans Çağrısı

Öte yandan, Türkiye Ortadoğu’daki gelişmeleri bu hafta da yakından takip edecek. Lübnan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin karar tasarısını reddederken, İslam Konferansı Örgütü Ortadoğu’daki gelişmelere yönelik uluslararası konferans çağrısı yaptı.

İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Amerika, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın dışişleri bakanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya'nın Başbakanı Matti Vanhanen ve Avrupa Birliği Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana'yı 3 Ağustos’ta Malezya’da yapılan İKÖ toplantısı ve toplantı sonunda yayımlanan Lübnan ve Filistin bildirileri hakkında bilgilendirdi.

İhsanoğlu mektuplarında, İslam dünyasının Orta Doğu'daki gelişmelere yönelik endişeleri ve beklentilerinin yer aldığı söz konusu iki bildiriye gerekli önemin verilmesinin beklendiğini ifade etti.

Mektuplarında Lübnan'da bir an önce ateşkese ihtiyaç duyulduğunu yineleyen İhsanoğlu, Orta Doğu'da kapsamlı bir barışın sağlanmasını hedefleyen girişimlerin başlatılmasının önemine de dikkat çekti. İslam Konferansı Örgütü'nün bölgede adil, kalıcı ve kapsamlı barışın sağlanması için yürütülen çabalara olumlu katkı yapmaya hazır olduğunu ifade eden Ekmeleddin İhsanoğlu, barış çabalarını güçlendirmek için uluslararası bir konferans yapılması çağrısında da bulundu.


XS
SM
MD
LG