Erişilebilirlik

İsrail Operasyonu 'Şimdilik' Genişletmiyor


İsrail, Lübnan’daki operasyonunu genişletme kararını askıya aldığını duyurdu. Karar, Lübnan’da bir uluslararası barışgücü birliği oluşturmaya çalışan diplomatlara zaman kazandırmak amacıyla alındı.

İsrail hükümeti dün, kara operasyonunu Lübnan içlerine yayma kararı almıştı. Operasyonla, Lübnan’ın güneyinden İsrail’e roket saldırısı düzenleyen Hizbullah’ın, bölgeden çıkarılması amaçlanıyor.

İsrailli yetkililer, Amerika’nın bölgede, Hizbullah’ın faaliyetlerini zayıflatabilecek bir askeri güç kurma yönündeki diplomatik çabalarından umutlu olduklarını bildirdi. Bununla birlikte yetkililer, askeri operasyonu istedikleri zaman genişletmeye başlayabilecekleri uyarısında bulundu.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, Amerika’nın, Lübnan’daki çatışmaların tırmanmasını istemediğini açıkladı.

Bu arada Amerika ve Fransa, Lübnan’daki çatışmaların durdurulmasıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısını değerlendirmeye devam ediyor.

Güney Lübnan'da Şiddetli Çatışmalar

İsrail birlikleri, Lübnan’ın güneyinde, Litani nehri vadisi yakınlarındaki Marcayun kasabası ve çevre köylerin denetimini ele geçirdi.

Lübnanlı Hıristiyanların yaşadığı Marcayun kasabası, sınırdan 10 kilometre içeride bulunuyor. Zırhlı araç desteğindeki İsrail birliklerinin kasabaya bu sabah girdiği bildirildi.

İsrail ordu yetkilileri, askerlerin, Hizbullah’ın yoğun roket saldırılarına rağmen Marcayun ve çevresinde ilerleyişini sürdürdüğünü belirtti. Çatışmaların, dün İsrail hükümetinin, Lübnan’daki operasyonu genişletme kararıyla bir ilgisi olmadığı açıklandı.

Bu arada Hizbullah İsrail’in kuzeyine de roket saldırısına devam etti. İsralli yetkililer, bir Arap köyüne düşen füzelerden birinin, biri bebek iki kişinin ölümüne yolaçtığını söyledi.

Öte yandan kendi televizyon kanalında bir açıklama yapan Hizbullah, gerillaların çok sayıda İsrail tankını imha ettiği, bazı askerlerini öldürdüğü ve yaraladığını ileri sürdü. Dün de Hizbullah Lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Lübnan’ı İsrail askerlerine “mezar yapacakları” uyarısında bulunmuıştu.
XS
SM
MD
LG