Erişilebilirlik

Savaş Şiddetlenerek Sürüyor


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi İsrail-Hizbullah savaşında ateşkesi öngören karar tasarısı üzerinde çalışırken İsrail hava saldırıları, Hizbullah'ın füze atışları ve güney Lübnan'da kara savaşı bütün hızıyla devam ediyor.

Amerika'nın Sesi Muhabiri Jim Teeple'ın Kudüs'ten verdiği habere göre, Hizbullah'ın güney Lübnan'dan attığı ve İsrail'in kuzeyine düşen bir roket en az 12 İsrail askerinin ölümüne yolaçtı. İsrail de güney Lübnan'da hava saldırılarını sürdürdü ve savaşın başından beri Lübnan'ın, ortak sınıra yakın bölgelerine en ağır topçu ateşini açtı. Lübnanlı yetkililer, bu saldırılarda aralarında bir Lübnanlı subayın da bulunduğu en az 15 kişinin öldüğünü açıkladı.

Hayfa kentine düşen roketler ise üç kişinin ölümüne, 160 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı onaylanıp yürürlüğe girinceye kadar savaşın şiddetlenerek devam edeceği tahmin ediliyor. İsrail uçakları bu sabah saatlerinde de Baalbek kenti yakınlarındaki Hizbullah mevzilerini bombaladı. Saldırıda ölü ya da yaralı olup olmadığı henüz öğrenilemedi.

İsrail ordusu, geçen ay iki İsrail askerini kaçıran Hizbullah gerillalarından birinin yakalandığını da açıkladı.

İsrail Güvenlik Kabinesi üyelerinden Isaac Herzog, ateşkes sağlanmasında en önemli unsurun Lübnan hükümetinin, Hizbullah'ı kontrol altına alması olacağını söyledi. Herzog, "Lübnan hükümetinin, Hizbullah'ın varılacak anlaşmayı ihlal etmemesini güvence altına alması gerekir" dedi.

Amerika ile Fransa arasında sağlanan uzlaşmadan sonra Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısında Hizbullah'ın İsrail'e saldırılarını derhal durdurması, İsrail'in de saldırı nitelikli askeri operasyonlara derhal son vermesi öngörülüyor. Tasarıda İsrail'in Hizbullah tarafından girişilebilecek saldırılara karşılık vermesine imkan tanınıyor. Ayrı bir karar tasarısı ise güney Lübnan'a uluslararası barış gücü sevkedilmesini öngörüyor.

İsrail'in kuzeyindeki gelişmeleri izleyen muhabirimiz Elif Ural'ın geçtiği haberi dinlemek için, yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayın.

İsveç Bağış İçin Konferans Düzenlemeyi Önerdi

İsveç Başbakanı Goran Persson Lübnan’ın yeniden imarı için bir uluslararası bağış konferansına ev sahipliği yapmayı önerdi. İsveç başbakanı bu önerisine, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile İngiltere Başbakanı Tony Blair’in de aralarında bulunduğu birçok dünya liderinden olumlu yanıt aldığını belirtti.

Başbakan Persson, İsrail’in iki askerinin kaçırılmasına verdiği yanıtın çok aşırı olduğunu belirtti, her şeye rağmen her iki tarafı silah bırakmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG