Erişilebilirlik

Lübnan'a Saldırılar Sürüyor


İsrail savaş uçakları, Kuzey Lübnan’da televizyon ve cep telefonu verici istasyonlarını tahrip etti.

İsrail’in Lübnan’a yönelik hava saldırıları 11’inci gününe girerken güneyde İsrail tankları ve zırhlı araçlar sınırı aşıp bir Birleşmiş Milletler karakolunun yakınındaki bir köyü ele geçirdi.

BM barışgücü askerleri, İsrail kuvvetlerinin mevzilendiği sınır köyünün adını Marun el-Ras olarak açıkladı.

İsrailli yetkililer, uçaklarla vurulamayan hedeflere yönelik sınırlı kara operasyonları düzenlediklerini söylüyor.

Öte yandan Hizbullah bugün de Hayfa ve diğer İsrail kentlerine roket attı.

İsrail Ordusu Hava ve Denizden Saldırılarını Yoğunlaştırıyor

Ortadoğu muhabirimiz Elif Ural Hayfa'dan bildiriyor...

İsrail- Lübnan çatışmalarında İsrail ordusu hava ve denizden saldırılarını yoğunlaştırıyor. En son saldırılarda 150'den fazla hedefin vurulduğu açıklandı.Vurulan noktalar arasında televizyon ve cep telefonu vericileri de olduğu gelen haberler arasında...

Lübnan'ın güneydeki liman kentlerinden Sur'da, İsrail kent çevresindeki tepeleri bombalamaya devam ediyor. İsrail ordu yetkilileri ayrıca son üç gündür Güney Lübnan'daki iki köy çevresindeki mevzileri, Hizbullah örgütünün yoğun direnişine rağmen işgal altında tuttuklarını söyledi. Ancak buradaki kuvvetlerin çok sınırlı olduğu vurgulandı.

Binlerce yedek askeri silah altına çağıran İsrail, bunları ve çok sayıda tankı sınıra yığmış durumda. Bu birlikler harekete geçmek için hazır bekletiliyor. İsrailli yetkililer, geniş ölçekli bir karadan işgal hareketine girişmeyi düşünmediklerini savunuyorlar. Bu yetkililere göre, sınır ötesi operasyonlarda amaç havadan vurulamayan Hizbullah'a ait tünel ve barınaklara ulaşıp yok etmek. Yaygın kanı ise İsrail'in önümüzdeki günlerde en azından, daha kalabalık bir güçle Lübnan'ın daha içlerine girmeyi planladığı şeklinde.

Lübnan Savunma Bakanı önceki gün, İsrail işgali durumunda, ordunun karşılık vereceğini söylemişti. Uçağı ve savaş gemisi bulunmayan Lübnan ordusu son 10 günde İsrail kuvvetleri karşısında bir adım atmadı.

Çatışmalara çözüm aramak üzere Almanya, Fransa ve İngiltere yetkilileri bölgede temaslar yaparken ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da yarın bölgede olacak. Rice amacının derhal devreye girecek bir ateşkes sağlamaktan çok, kalıcı barış yaratacak bir ortam oluşturmak olacağını söyledi.

İsrail kaynaklarına göre bugün öğle saatleri itibariyle İsrail'in kuzeyine 65 roket atıldı. Bunlardan 10’u kuzeydeki yerleşim yerlerine isabet etti. İsrail kaynakları Hizbullah'ın roket saldırılarını önlemeye yönelik olduğu ifade edilen harekatın haftalarca sürebileceğini savunuyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayımlanan New York Times gazetesi, ABD'nin İsrail'e acele bir hassas güdümlü füze sevkiyatı yapacağını yazdı. Gazeteye göre, geçen hafta yapılan ve kamuoyuna açıklanmayan talep, İsrail'in Lübnan'da ne kadar fazla hedefi vurma niyeti olduğunun göstergesi.

Güney Lübnan'daki bazı köylerle, başkent Beyrut'u yer yer harabeye çeviren operasyonda şu ana dek yaklaşık 340 Lübnanlı öldü. Bunların büyük bölümü sivil. İsrail tarafında ise 15'i sivil toplam 33 kişi öldü. İsrail şimdiye dek 100'den fazla Hizbullah militanının öldürüldüğünü bildirdi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarında örgütün liderlik yapısının zarar görmediğini söyledi.

Kara operasyonunun yoğunlaşması beklentisi güçlenirken, İsrail uçakları Lübnan'ın güneyinde kalan sivilleri uyaran mesajlar atıyor. Yardım kuruluşları İsrail'in Lübnan'ın kuzeyinden Beyrut'a geçiş için insani yardım koridorları açmasını istiyor. İsrail, bu taleplerin güney Lübnan’daki bir bölümünün karşılanabileceğini ifade ediyor. Bir diğer talep de Beyrut havalimanı ve bazı limanların açılması.

Lübnan'ın güneydeki Sayda kenti limanında iç göçe maruz kalmış yaklaşık 30 bin kişinin toplandığı belirtiliyor. Yardım kuruluşlarının raporlarına göre, sağlık tesisleri, okullar, yollar, köprüler ve yakıt depoları büyük hasar görmüş durumda. En büyük endişe ise gıda naklinin kesilmesi...

Başkan Bush Hizbullah'ı Lübnan Halkına İhanetle Suçladı


Bush, İsrail’in terörist saldırılara karşı kendisini koruma hakkı olduğunu tekrarladı.

Başkan Bush, Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice’in Ortadoğu’da yapacağı temaslarda İsrail ile Lübnan arasındaki krizi çözmek için Hizbullah ve onu destekleyen Suriye ve İran ile mücadelenin şart olduğu görüşünü ileteceğini açıkladı.

Bush, Hizbullah’ı ülkenin kalkınma çabalarına zarar vermek ve Lübnan halkına ihanet etmekle de suçladı.

Dışişileri Bakanı Condoleeza Rice, Ortadoğu gezisine yarın çıkıyor. Rice, dün Lübnan’da mevcut durumu koruyacak bir ateşkesin yarar getirmeyeceğini söyledi.

Rice, krizin köklerine inmeden hemen ateşkes ilan etmenin 'sahte bir barış vaadinden' öteye geçemeyeceği uyarısında bulundu. Bakan, Amerika’nın acil olarak şiddete son verilmesini ve kalıcı barış için gerekli koşulları yaratacak bir yol bulmak istediğini vurguladı.

Ancak Fransa Dışişileri Bakanı, Lübnan’da hemen ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Philippe Douste-Blazy bu çağrıyı Kahire’de Mısır Dışişleri bakanı Ahmed Ebul-Geyt ile görüşmesinden sonra yaptı.

Fransız bakan, uluslararası topluluğun, Lübnan’daki giderek kötüleşen durumun kalıcı barış koşullarını bulmayı güçleştirdiği gerçeğini anlaması gerektiğini söyledi.

Lübnan'daki Yabancıların Tahliyesi Devam Ediyor

25 binden fazla yabancının getirildiği Kıbrıs’ta, yetkililer, bu kişileri barındırmakta zorluk çektiklerini belirterek yardım çağrısında bulundu.

Reuters haber ajansı, Kıbrıs’ın yükünü azaltmak amacıyla yüzlerce yabancının Mersin’e getirildiğini bildirdi.

Amerika, Fransa, İngiltere, Kanada, Almanya, Avustralya ve Hindistan, Lübnan’daki vatandaşlarını tahliye etmeye çalışan ülkelerden bazıları...

Bu arada Uluslararası Göç Örgütü, gelişmekte olan ülkelerden onbinlerce kişinin Lübnan’da mahsur kaldığını bildirdi. Cenevre merkezli örgütten yetkililer Sri Lanka, Filipinler ve Etiyopya hükümetlerinin, Suriye ve Lübnan’daki vatandaşlarını çıkarmak için yardım çağrısında bulunduğunu söyledi.

Öte yandan İsrail’in saldırıları sürerken, binlerce Lübnanlı ülkenin güneyinden kuzeyine kaçıyor.

İsrailli sağlık yetkililer, bugünkü saldırılarda yaralanan bir Lübnanlı kadının, İsrail’in kuzeyindeki bir hastanede tedavi edildiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG