Erişilebilirlik

Bush Erdoğan'ı Aradı


Başkan George Bush, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak Lübnan’daki krizi görüştü. Bu arada, Washington Post gazetesinin haberine göre, Lübnan’a gönderilmesi önerilen Barış Gücü birliğinde Türk askerlerinin yer alması düşünülüyor.

Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino, hafta sonunu Crawford, Texas’taki çiftiliğinde geçiren Başkan Bush’un, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradığını açıkladı. İki lider, Hizbullah ve İsrail arasında süren çatışmaları ve Lübnan’daki insani durumu değerlendirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Bush ve Erdoğan, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın bölgeye yapacağı ziyareti de görüştü. Dışişleri Bakanı Rice yarın Ortadoğu’ya gidiyor.

Bu arada, Washington Post gazetesindeki bir habere göre, Amerikalı yetkililer, Lübnan’a gönderilmesi öngörülen barış gücünde Amerikan askerlerinin yer almayacağını belirttiler. Savunma Bakanlığı yetkilileri, Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan’da konuşlandığını ve Lübnan’a ayrılacak asker olmadığını söylüyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Barış Gücü Birliği’nin oluşturulması daha planlama aşamasında. Habere göre, bölgeye 10 bin ila 20 bin arasında asker gönderilmesi ve Barış Gücüne Fransa ile Türkiye’nin önderlik etmesi planlanıyor.

İsrail’in Washington Büyükelçisi Daniel Ayalon, bölgeye sevk edilecek barış gücünün, 1999 yılında Kosova’da görev yapan NATO birliklerine benzemesini istediklerini söyledi.

Barış Gücünün görevinin ne olacağı sorusuna ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice dün Hizbullah’ın İsrail’e düzenlediği roket saldırılarına atıfta bulunarak, Barış Gücünün “Güney Lübnan’ın bu tür saldırılara imkan tanıyan bir bölge olmaması için Lübnan birliklerine destek sağlayacağı” şeklinde yanıt vermişti.

Ancak, Barış Gücünün yapısı, komuta şekli, hangi uluslararası kuruluşun bünyesinde oluşturulacağı, kimin liderliğinde kurulacağı ve ne büyüklükte olacağı konuları hala değerlendiriliyor. Hatta, sevk edilmesi planlanan barış gücünün esas görevi de netleşmiş değil. Rice, önümüzdeki günlerde bu konuların görüşüleceğini söyledi.

Washington Post gazetesi, Barış Gücüne, Türkiye ve Fransa’nın yanı sıra, İtalya, Brezilya, Pakistan, Hindistan ve Almanya gibi ülkelerin katkıda bulunacağını bildiriyor.

XS
SM
MD
LG