Erişilebilirlik

İsrail'den Kara Operasyonu İşareti


İsrail’in Lübnan’a başlattığı harekat onuncu gününe girerken, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail cezaevlerindeki tutuklular serbest bırakılmadıkça kaçırılan iki İsrail askerini geri vermeyeceklerini söyledi.

Nasrallah, İsrail’in üst düzey Hizbullah liderlerinin saklandığı sanılan bir sığınağı bombalamasından bir gün sonra Arap El Cezire televizyonunda konuştu. Bu saldırıda örgütün liderlerinden hiç birinin ölmediğini açıkladı. Nasrallah, ellerindeki roketlerin yarısını kullandıkları yolundaki İsrail iddiasını da reddetti.

İsrail savaş uçakları Lübnan’daki Hizbullah hedeflerini havadan vurmaya devam ederken, güneyde kara çatışmalar şiddetlendi.

Sınırı geçerek Lübnan’a giren İsrail askerleri ile Hizbullah gerillaları arasında arasında şiddetli çatışmalar oluyor. İsrail sınırı geçen askerlerden dördünün öldürüldüğünü, birçoğunun da yaralandığını bildirdi. Hizbullah bu bölgeden İsrail topraklarına roket atmaya devam ediyor

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz Hizbullah’ı Lübnan’ın güneyinden çıkartmak için tüm imkanları kullanacaklarını açıkladı. İsrail Lübnan’ın sınırdan 30 kilometre kadar uzaklıktaki Litani nehrinin güneyindeki tüm sivillerin, bölgeyi terk etmesini istedi.

Condoleezza Rice BM Heyetiyle Görüşüyor

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, bugün New York’ta Lübnan ve İsrail’de durum değerlendirmesi yapan Birleşmiş Milletler heyetiyle görüşüyor.

Dışişileri bakanlığı, Rice’in, gelecek hafta Ortadoğu ülkelerine bir gezi yapmayı planlandığını açıkladı.

Rice dün akşam Lübnan’da hemen ateş ilan edilmesini isteyen Birleşmiş Milletler Genel sekreteri Kofi Annan ile görüştü.

Annan dün Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, krize diplomatik çözüm bulmak için ateşkesin şart olduğunu vurgularken, çatışmaları hızla sona erdirmenin önünde “ciddi engeller” olduğunu da kabul etti.

Hizbullah’ın İsrail’i tahrik ettiğini ve kaçırdığı askerleri bırakması gerektiğini vurgulayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, İsrail’in de aşırı kuvvet kullandığını belirtti. Kofi Annan güney Lübnan’a barış gücü gönderilmesi ve uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısında da bulundu.

İsrail’in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ise Annan’ı, krizi doğuran esas nedenlere değinmemekle suçladı. İsrailli diplomat bu nedenleri, terör, İran ve Suriye olarak tanımladı.


XS
SM
MD
LG