Erişilebilirlik

Suriye Tankları Hama Kentinin Ana Meydanında Toplandı


Hama sokaklarını dumanlarla kaplı olduğunu gösteren Amatör video görüntüleri
Hama sokaklarını dumanlarla kaplı olduğunu gösteren Amatör video görüntüleri

Suriye tankları Hama içlerinde ilerliyor. Kent halkı yer yer patlama sesleri duyduklarını bildiriyor.

Görgü tanıkları da tankların, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifasını isteyen protestocuların mekan tuttuğu kentin ana meydanına konuşlandığını belirtti.

Pazar gününden bu yana Suriye’de 130 kişinin güvenlik kuvvetlerince öldürüldüğü sanılıyor. İnsan hakları eylemcileri, ölüm olaylarını çoğunun Hama’da olduğunu bildirdi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uyguladığı şiddetten dolayı Suriye hükümetini kınayacak bir metin üzerinde çalışıyor. Konsey bu amaçla üçüncü gün de toplanacak. Güvenlik Konseyi Suriye hükümetinden kentlere saldırılara son vermesini, siyasi reformları hayata geçirmesini ve göstericilere yönelik saldırılarla ilgili inceleme başlatmasını isteyecek.

Suriye’nin uzun süredir müttefiki olan Rusya, dün ilk kez daimi üyesi olduğu Güvenlik Konseyi’nin Şam hükümetini kınamasına karşı çıkmayacağını bildirdi. Moskova hükümeti, şiddet olaylarından Suriye devletinin yanı sıra göstericilerin de sorumlu tutulmasını istiyordu.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ilk kez Suriyeli muhalefet üyeleriyle bir araya geldi. Clinton bu eylemcileri Suriye içindeki ortaklarıyla da birlikte çalışmaya çağırdı ve Amerikan hükümetinin Suriye halkına desteğini yineledi. Hillary Clinton ayrıca Washington’un Şam hükümetine yeni yaptırımlar üzerinde çalıştığını açıkladı.

Başkan Obama geçen ay Beşar Esad’ın kendi halkının gözünde meşruluğunu kaybettiğini, reform için çok sayıda fırsat kaçırdığını söylemişti.

İnsan hakları örgütleri, Suriye’de Mart ayında gösteri ve ayaklanmaların başlamasından bu yana en az bin 700 kişinin öldüğünü bildiriyor. Şam hükümetiyse şiddet olaylarından hayali teröristleri sorumlu tutuyor.

XS
SM
MD
LG