Erişilebilirlik

BM Suriye’yi görüşürken Suriyeliler Ölmeye Devam Ediyor


Humus'da askerler tarafından öldürülen bir sivil dün toprağa verildi
Humus'da askerler tarafından öldürülen bir sivil dün toprağa verildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Şam hükümetinin kuşatma altındaki kentlerden askeri birliklerini çekmesini öngören karar tasarını görüşmeye dün de devam etti.

Bir türlü üzerinde anlaşma sağlanamayan karar tasarısı, siyasi reform yapılmasını ve demokrasi yanlılarına saldıranların soruşturulmasını da öngörüyor.

Güvenlik Konseyi’nin karar tasarısını kabul etmek yerine gelişmelerden çok kaygı duyduğunu belirtmekle yetinmesi, Rusya ve Hindistan’ın tasarı metnine karşı çıkmasından kaynaklanıyor. Rusya, ayrıca, Suriye’ye karşı herhangi bir yaptırım uygulanmasına de karşı çıkıyor. Haberlere göre Brezilya Güvenlik Konseyi’ne, Moskova ve Yeni Delhi hükümetlerinin muhalefetlerini önleyecek yeni bir metin sunmaya hazırlanıyor.

Bu arada Pazar gününden bu yana Suriye ordusunun öldürdüğü sivil sayısı 130’u aştı. Askerlerin en fazla sivil öldürdüğü Hama’da dün üç kişi daha hayatını kaybetti. Hamalılar, tankların Pazartesi akşamı binaları topa tuttuğunu ve askerlerin göstericilere makineli tüfekle ateş açtığını bildirmişti.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’da ilk kez Suriyeli eylemcilerle görüştü. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Clinton’un, görüşmede, ölümlerden duyduğu derin acıyı dile getirdiğini söyledi.

Öte yandan Roma hükümeti, sivillere yapılan vahşeti gerekçe göstererek Şam büyükelçisini geri çekti. Avrupa Birliği de, Suriye’ye uyguladığı yaptırımları genişletti ve beş yetkiliye daha seyahat yasağı getirerek Avrupa ülkelerindeki banka hesaplarını ve malvarlıklarını dondurdu.

Yeni isimler arasında Savunma Bakanı ile iç güvenlik ve istihbarat dairesi başkanları da var.

Yabancı insan hakları derneklerine göre hükümet karşıtı gösterilerde asker, polis ve rejim yanlısı paralı militanlar şimdiye kadar en az 1,600 kişiyi öldürüldü.

Şam hükümeti ise birkaç yüz güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü öne sürüyor, cinayet ve katliamlardan hayali teröristleri sorumlu tutuyor.

Pazar günü Hama.

XS
SM
MD
LG