Erişilebilirlik

Obama 'Demir Yumrukla İktidarın Sonu Kaçınılmaz'


Kaddafi'nin ölümünün ardından Beyaz Saray'da açıklama yapan Başkan Obama
Kaddafi'nin ölümünün ardından Beyaz Saray'da açıklama yapan Başkan Obama

Başkan Barack Obama, Libya eski diktatörü Muammer Kaddafi’nin ölümünün, Ortadoğu’daki tüm diktatörlere uyarı olduğunu ve demir yumrukla ülke yönetmenin “kaçınılmaz bir şekilde sona ereceğini” gösterdiğini söyledi.

Beyaz Saray’da açıklama yapan Başkan Obama, dün Libya tarihinin çok önemli bir günü olduğunu, Libya halkının “devrimi kazandığını” kaydetti.

Demokrasi yolunun zorlu olacağına işaret eden Obama, Amerika ve uluslararası toplumun Libya halkına yardım edeceği yönünde güvence verdi.

Libya halkının “herkese açık, hoşgörülü ve demokratik” ülke inşa etme sorumluluğu olduğunun altını çizen Obama, Libyalılardan ellerindeki tehlikeli silahların güvence altına alınması için uluslararası toplumla çalışmalarını ve vatandaşlarının haklarına saygı duymalarını istedi.

Başkan Yardımcısı Joseph Biden da, Amerika’nın Libya’ya yönelik NATO harekatındaki katılımını övdü. Biden “2 milyar dolar harcadık, ama tek bir Amerikalının kanı dökülmedi,” diye konuştu.

Başkan Obama da Libyalı muhalifleri desteklemek amacıyla Arap devletleriyle birlikte yürütülen NATO harekatının müthiş bir uluslararası işbirliği örneği olduğunu belirtti.

Kaddafi’nin ölümünü yorumlayan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi Kahire’de yaptığı açıklamada, “bir zorbalık sayfasının daha kapandığını” söyledi, Libya halkına “geçmişin yaralarını silerek intikamdan kaçınmaları” çağrısında bulundu.

Arap Birliği, Ağustos ayında Libya Ulusal Geçiş Konseyi’yle “tam dayanışma” içinde olduğunu bildirmişti. Birliğin Mart ayında Libya hava sahasının uçuşa kapatılması yönünde yaptığı çağrı, NATO harekatının önünü açmıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da, Libya’da tarihi bir geçiş dönemi yaşandığını bildirdi: Çatışan taraflara silah bırakma çağrısında bulunan Ban, Libya’da bir uzlaşma sürecinin başlamasını istedi.

XS
SM
MD
LG