Erişilebilirlik

Kaddafi'nin Hayatı


Kaddafi İtalya Başbakanı Berlusconi ile
Kaddafi İtalya Başbakanı Berlusconi ile

42 yıldır ülkeyi yöneten Kaddafi’nin 1979'dan beri resmî bir sıfatı ve görevi yok

Libya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tarih Bölümü'nü bitiren Kaddafi daha sonra Bingazi'deki Askeri Akademi'ye girmiş ve 1969'da yüzbaşı olmuştu. Kaddafi, 1 Eylül 1969’da, o sırada Türkiye'de tedavi gören Kral İdris'e karşı darbe yaparak Devrim Komuta Konseyi adına yönetime el koydu.

Albay rütbesiyle silahlı kuvvetler komutanı olan Kaddafi anayasal kuruluşları feshederek İslam ilkelerine dayanan yeşil sosyalizm adlı bir sistem kurdu.

Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır'ı kendisine örnek alan Kaddafi, yeni anayasa hazırlanınca başbakanlık ve savunma bakanlığı görevlerini üstlendi. Kaddafi daha sonra İngiliz askeri üslerini ve birliklerini ülkeden çıkardı, petrol şirketlerini millileştirdi ve İtalyan ve Yahudi azınlığın mal varlığına el koyarak onları göçe zorladı.

Kaddafi’nin, yönetimi sırasında çeşitli ülkelerdeki silahlı mücadelelere arka çıkması ve birçok ülkenin terörist olarak nitelediği örgütlere askeri destek sağlaması özellikle batıda hoş karşılanmadı. Bu gruplar arasında İrlanda Cumhuriyet Ordusu ve Filistin Halk Cephesi de bulunuyor.

1986 yılında Berlin’de Amerikan askerlerinin gittiği bir diskoteğin bombalanmasından Kaddafi sorumlu tutulmuştu. İki Amerikan askeriyle bir Türk kadının öldüğü saldırıdan sonra Amerikan savaş uçakları Libya’yı bombaladı. Aralarında Kaddafi’nin 15 aylık üvey kız çocuğunun da bulunduğu en az 15 sivil bombardımanda öldü.

1988 yılında bir Amerikan yolcu uçağının İskoçya’nın Lockerbie kenti üzerinde parçalanmasından da Libyalı ajanlar sorumlu tutulmuştu. Bu çoğu Amerikalı 270 kişi hayatını kaybetti.

Albay Kaddafi’nin uçağa bomba yerleştirdiği öne sürülen iki ajanı 1999 yılında İskoçya’ya teslim etmesi ve 2003 yılında nükleer silah programından vazgeçmesine rağmen Batı ile ilişkilerini bir türlü normalleştiremedi.

Kaddafi dengesiz hareketlerinin yanı sıra kadın koruma görevlileri ve Doğu Avrupa ülkelerinden getirttiği sarışın Slav hemşireleriyle de ünlü.



Fotoğraf Galerisi

XS
SM
MD
LG