Erişilebilirlik

Erdoğan Terörün Bitirilmesi Konusunda İyimser Değil


Erdoğan ve Obama ortak basın toplantısında
Erdoğan ve Obama ortak basın toplantısında

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta Başkan Barack Obama’yla bir araya geldi.

Toplantının başında basına kısa açıklama yapan iki lider terörle mücadele konusunda işbirliği sözü verdi. Erdoğan, bununla birlikte terörün bitirilmesi konusunda fazla iyimser olmadığını belirtti.

Başkan Barack Obama sabah Ankara’da medyana gelen patlamada hayatını kaybedenler için başsağlığı dileğinde bulundu ve terörün dünyanın her yerini etkileyebileceğini söyleyerek destek vaadinde bulundu.

Obama, “terörün önlenmesinde Türkiye’yle Amerika güçlü ortak olacaktır,” dedi. Başbakan Erdoğan da “terörle mücadelenin birlikte verileceğini” söyledi, ancak “terörün bitirilmesi noktasında çok iyimser olmadığını,” belirtti. Erdoğan, Ankara ve Siirt’te vatandaşların hayatını kaybettiğini, bundan hüzünlü olduklarını belirtti.

Erdoğan Terörün Bitirilmesi Konusunda İyimser Değil
Erdoğan Terörün Bitirilmesi Konusunda İyimser Değil

Erdoğan, Türkiye’yle Amerika arasında terörle mücadelede “teknoloji alanında, proje ve planlama noktasında müşterek adımlar atıldığını, bu noktada, terör örgütlerine karşı müşterek adımların devam ettiğini, devam edeceğini,” vurguladı.

Erdoğan, açıklamasında kuzey Afrika ziyaretine atıfta bulundu, bunu ve Afganistan ve Irak’taki gelişmeleri Türkiye ve Amerika arasında müşterek adımlar olarak sıraladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yle Amerika olarak "model ortaklık süreci içerisinde çok önemli adımlar attıklarını, atmaya devam ettiklerini," söyledi. Erdoğan, "temennim odur ki, Türkiye - Amerika arasında model ortaklık neticesini vererek bundan sonra da devam etsin,” şeklinde konuştu.

Başkan Barack Obama da Türkiye’yi NATO müttefiki, birçok konuda Amerika’nın dostu ve ortağı olarak nitelendirdi. Obama, Erdoğan’a Afganistan, Libya ve füze savunma sistemi konusunda işbirliğinden dolayı teşekkür etti. Başbakan Erdoğan’ın demokrasinin yayılması konusunda büyük liderlik sergilediğini söyleyen Obama, iki ülke arasındaki işbirliğinden dolayı müteşekkir olduklarını kaydetti.

‘Amerika Predatorlar konusunda olumlu’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan daha sonra Türk gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında bir buçuk saat süren görüşmenin ayrıntılarına değindi.

Erdoğan Terörün Bitirilmesi Konusunda İyimser Değil
Erdoğan Terörün Bitirilmesi Konusunda İyimser Değil

Görüşmede başta terörle mücadele konusuna ağırlık verildiğini söyleyen Erdoğan, PKK’yla mücadele çerçevesinde Amerika’dan istenen insansız hava araçları “Predator”lar konusunda ya da anlık istihbarat paylaşımı konusunda iki ülke arasında bir ihtilaf bulunmadığını söyledi ve Washington’un terörle mücadele konusunda Türkiye’ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunun kendisine iletildiğini belirtti. Erdoğan uzaktan kumandalı Predator uçaklarını satın alabilecekleri ya da kiralayabilecekleri konusundaki taleplerini Amerikalılara ilettiklerini kendilerine gösterilen yaklaşımın olumlu olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan “Öyle zannediyorum ki Predatorlar konusunda bir sıkıntı olmayacak” diye konuştu. Gelişmiş kameralarla donatılan IHA’lardan Predatorlar silah taşıyabiliyor. Amerika daha önce bu uçakları başarılı bir şekilde Irak, Afganistan ve son olarak da NATO çerçevesinde Libya’da kullandı.

Başkan Obama’nın Malatya Kürecik’e yerleştirilmesi planlanan NATO füze savunma sistemi hakkında Türkiye’ye teşekkür ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, bu adın NATO bünyesinde atılmış bir adım olduğunu söyledi. Erdoğan füzesavar sistemi çerçevesinde kurulacak radar üssünün komuta kademesinde Türkiye’den de bir generalin bulundurulacağını hatırlattı.

‘Suriye’ye güvenimiz kalmadı, yaptırımlar yolda’

Suriye konusunun da Obama’yla görüşüldüğüne dikkati çeken Başbakan Erdoğan, “Suriye’deki mevcut yönetime olan güvenimiz noktasında tabi son gelişmelerden sonra, hele hele Suriye yönetiminin Türkiye’ye yönelik bir kara propaganda başlatmış olması, bunlar tabi çok çok çirkin gelişmeler ve bunlar bizim mevcut yönetime olan, Libya’da da Mısır’da da söylediğimi gibi güvenimiz kalmamıştır,” diye konuştu. Hatay’daki Suriyeli mültecilerin kampını ziyaret edeceğini kaydeden Erdoğan, “Şu anda Suriye yönetimiyle ben görüşmelerimi kesmiş vaziyetteyim. Bu noktaya gelmeyi hiç arzu etmezdik ama mevcut Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir,” dedi.

Başbakan ayrıca Türkiye’nin de Suriye’ye yönelik yaptırımlara başlayacağının altını çizdi. Şam hükümetine yeni yaptırımları çalışma konusunda Amerika’yla birlikte “dışişleri bakanlarımızı görevlendirdik” diye konuşan Erdoğan, bu yaptırımların Libya’dakilere benzemeyeceğini söyledi, “Her türlü yaptırım, ülkesine, insanına, demografik yapısına göre değişik olacaktır. Dolayısıyla Suriye’ninki de farklı olacaktır. Bu konuda ön hazırlıklarımız var,” diye konuştu. Ancak Erdoğan Suriye’ye askeri seçeneğin söz konusu olmadığını söyledi.

‘Amerika Mavi Marmara konusundaki haklılığımızı teyit ediyor’

Başbakan Erdoğan’la Başkan Obama arasında New York’ta bir buçuk saat süren görüşmede ayrıca Ortadoğu barış süreci, Filistin devletinin tanınması ve Türkiye-İsrail ilişkileri de ele alındı. “Doğu Akdeniz’de uluslararası sulardaki deniz ve havadan gemilerimize yapılmış olan saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar,” diyen Erdoğan, İsrail’e yönelik tavırlarının devam edeceğini, Başkan Obama’nın da bu kararlılık karşısında farklı bir yaklaşım sergilemediğini söyledi. Erdoğan, “’Biz bu noktada İsrail özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe ve Gazze’ye yönelik ambargo kalkmadıkça bu işin normalleşmesi mümkün değil’ dedik,” diye konuştu.

Erdoğan Amerika’nın Türkiye’nin İsrail’e Mavi Marmara baskınından sonraki tavrına yönelik hep fiili destek verdiğini hatırlattı ve yasal zeminde destek vermemesini eleştirdi.

Amerikan Kongresi’nin BM’de girişimde bulunmaya hazırlanan Filistin yönetimine ödenen yıllık güvenlik ve ekonomik yardımlarını kesmeyi düşündüğü hatırlatılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, böyle bir karardan dolayı bazı sıkıntılar doğabileceğini, Kongre’nin bu sıkıntıları hesaba katacağını söyledi.

Erdoğan Filistin devletinin mevcut Birleşmiş Milletler 66. Genel Kurul toplantılarında tam üyelik için önce Güvenlik Konseyi’ne gideceğini, oradan çıkacak sonuca göre de ikinci adımı atacağını hatırlatarak, “Biz Filistin devletinin her an yanında olacağız. Temeni ederim ki bu sürece Amerika da gerekli olan desteğini verir,” dedi. Bununla birlikte Filistin’in BM’ye tam üyelik başvurusunun Güvenlik Konseyi’ne gelmesi durumunda Amerika’nın bu başvuruyu veto edeceği biliniyor.

‘İsrail’le Güney Kıbrıs yönetimi petrol arama çılgınlığına girdi’

Güney Kıbrıs’ın İsrail’le birlikte doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmalarına başlamasını “çılgınlık” diye niteleyen Başbakan Erdoğan, bu hareketin Kuzey ve Güney Kıbrıs arasındaki müzakere sürecini sabote etmekten başka bir şey olmadığını savundu. Türkiye’nin bir süre sonra Yunanistan’la yüksek düzeyli stratejik işbirliği toplantısı düzenleyeceğini hatırlatan Erdoğan, doğu Akdeniz’de petrol arama çalışmalarının b toplantıyı da sabote etmeye yönelik bir adım olduğunu kaydetti. Akdeniz’in zenginliklerinde Kıbrıslı Türklerin de hak sahibi olduğunu vurgulayan Başbakan şöyle konuştu:

“Biz bir garantör ülke olarak oradaki Türklerin bu haklarını koruma noktasında elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi açıkladık. Konuyla ilgili olarak, orada böyle bir aramanın içerisine bizler de yapacağımız anlaşmayla ki, bu akşam ya da yarın bu anlaşmayı yapabiliriz. Arkadaşlar görüşmeyi tamamladılar. Ve orada bu aramanın içerisine biz de gireceğiz ve şu anda da bölgede zaten hücumbotlarımız, firkateynlerimiz dolaşıyorlar. Oradaki bu çalışmalar için hazırlıkları da arkadaşlar yapıyorlar. Bir sismik araştırma gemisi de süratle bölgeye gönderilecektir.”

Kıbrıs konusunda da askeri seçeneğin söz konusu olmadığını söyleyen Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin yalnızca Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle ortak arama düzenleyeceğini kaydetti.

Erdoğan, Türkiye’deki azınlıkların 1936’dan bu yana el konulan mal varlıklarının geri iadesi konulu kanun hükmünde alınan kararnameden dolayı Obama’nın Türkiye’ye teşekkür ettiğini söyledi ve ikili görüşmelerinin güzel bir havada tamamlandığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG