Erişilebilirlik

Akdeniz'de Petrol ve Doğal Gaz Arama Çalışmalarında İlk Adım


Akdeniz'de Petrol ve Doğal Gaz Arama Çalışmalarında İlk Adım
Akdeniz'de Petrol ve Doğal Gaz Arama Çalışmalarında İlk Adım

Kıbrıslı Rumların İsrail’le birlikte doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama çalışmaları başlatmasına karşı çıkan Türkiye Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle “Kıta Sahanlığı Sınırlandırma” anlaşması imzaladı.

Anlaşma, Birleşmiş Milletler 66. Genel Kurul toplantıları için New York’ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından imzalandı.

Başbakan Erdoğan “Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’nın “deniz tabanı ve altındaki doğal kaynakların araştırılması ve işletilmesiyle ilgili olduğunu söyledi.

Ankara Rum kesiminin adanın güneyinde başlattığı çalışmalarını uzaktan savaş gemileriyle izlemeye almıştı.

Erdoğan anlaşmanın Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Akdeniz’deki kıta sahanlığının bir bölümünü “uluslararası hukuka uygun olarak, belirlenen 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edilen bir çizgiyle” sınırlandırdığını söyledi. Bununla birlikte Başbakan, “Adanın tümünde kıta sahanlığı hakkını mahfuz ediyoruz” diyerek arama çalışmalarının gerektiğinde Kıbrıs’ın tümünü kapsayabileceğine işaret etti.

Anlaşma, Türkiye ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Akdeniz’de birlikte arama çalışmalarını başlatmasına imkan tanıyor.

Bu arada Başbakan Erdoğan, Güney Kıbrıs hükümetiyle iş yapan ya da yapmayı planlayan uluslararası petrol ve doğal gaz şirketlerini de uyardı ve bu şirketlere yaptırım uygulanması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın çalışma başlattığını söyledi.

Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da anlaşmanın Rumları arama çalışmalarından vazgeçirmeyi hedefleyen önleyici bir tedbir niteliğinde olduğunu söyledi.

Eroğlu anlaşmanın imzalanmasından önce Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel demeçte, Rum yönetiminin Akdeniz’deki arama başlatmasının, halihazırda adanın birleştirilmesi için devam eden müzakereleri sabote ettiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG