Erişilebilirlik

Obama: 'İsrail Filistin Anlaşmazlığına Kestirme Çözüm Yok'


Obama: 'İsrail Filistin Anlaşmazlığına Kestirme Çözüm Yok'
Obama: 'İsrail Filistin Anlaşmazlığına Kestirme Çözüm Yok'

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap eden Başkan İsrail Filistin anlaşmazlığına kestirme bir çözüm yolu bulunmadığını söyledi.

Barış sürecindeki gecikmelerden hayal kırıklığına uğradığını belirten Obama, buna rağmen, anlaşmazlığın BM’de değil İsraillilerle Filistinliler arasında görüşmelerle giderilmesini gerektiğini savundu.

Şu anda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşmekte olan Başkan daha sonra Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas ile biraraya gelecek.

Ortadoğu barış süreci, İsrail hükümeti işgal altındaki Arap topraklarında Yahudiler için yeni siteler inşa etmekten vazgeçmediği için donmuş durumda. Yeni inşaatı Amerika bile önleyemiyor.

Görüşmelerden umudunu kesmiş olan Filistinliler Genel Kurul toplantıları sırasında tek yanlı olarak bağımsızlık ilan edeceklerini açıklamıştı.

Şu anda BM’de gözlemci statüsünde bulunan Filistinlilerin oy hakkına sahip bir devlet olarak tanınmaları için Güvenlik Konseyi’nin onayı şart ama Amerika’nın bunu veto edeceği biliniyor.

193 üyeli Genel Kurulda ise, basit çoğunlukla, Filistinlilere “üye olmayan devlet” statüsü tanınması mümkün. İsrail ve Amerikalı Yahudiler buna şiddetle karşı çıkıyor.

Devlet ilanını en fazla destekleyen ülkelerden biri Türkiye. Başbakan Erdoğan, bir süre önce İsrail’i ve barış sürecini ağır bir dille kınamış, “Filistinli kardeşlerimiz özlemini çektikleri devletlerine artık kavuşmalıdır. Bu nedenle Filistin devletinin tanınması yegâne doğru yoldur. Bu bir seçenek değil zorunluluktur” demişti.

Başkan Obama, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, Arap ülkelerindeki değişiklikleri demokrasi depremi olarak niteledi ve NATO’nun Libya’ya müdahalesini uluslararası işbirliğine örnek olarak gösterdi. Şam hükümetine uluslararası yaptırım çağrısında bulunan Başkan, Suriye’deki eylemcileri adalet arayışlarında gösterdikleri cesaretten ötürü övdü.

Obama'nın Konuşması

XS
SM
MD
LG