Erişilebilirlik

Erdoğan'dan BM ve İsrail'e Sert Eleştiriler


Erdoğan'dan BM ve İsrail'e Sert Eleştiriler
Erdoğan'dan BM ve İsrail'e Sert Eleştiriler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 66. Genel Kurul toplantıları çerçevesinde yaptığı konuşmada hem örgütü hem de İsrail’i sert bir dille eleştirdi.

Yaklaşık yarım saati bulan konuşmasının önemli bir bölümünü İsrail’e ayıran Başbakan Erdoğan, uluslararası topluma yaptığı çağrıda, uluslararası hukukun üzerinde hareket etmekle suçladığı İsrail’e baskı yapmaya çağırdı. Erdoğan şöyle konuştu:

"Uluslararası toplum olarak, Birleşmiş Milletlerin kuruluş gayesi olan uluslararası barış ve güvenliğin tesisi idealine inanıyorsak, İsrail'i bu ülkeyi yönetenlere rağmen barış için zorlamak, bu ülkeye hukukun üstünde olmadığını açık bir şekilde göstermek gerekmektedir.”

Erdoğan bu amaçla ilk atılması gereken adımın Filistin devletinin tanınması ve Filistin’e Birleşmiş Milletler üyeliği verilmesi olduğunu söyledi.

“Türkiye'nin Filistin devletinin tanınmasına desteği koşulsuzdur,” diye konuşan Erdoğan, Arap-İsrail anlaşmazlığının çözülmesi, Filistin devletinin tanınması, Filistinli gruplar arasında anlaşma sağlanması, Gazze’ye uygulanan ve “gayrı hukuki” diye tanımladığı ablukanın kaldırılması için Türkiye’nin aktif tutum izlemeye devam edeceğini kaydetti.

Türkiye’nin İsrail halkıyla bir sorunu olmadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, bu ülkenin “kendisine karşı tarih boyunca dostça yaklaşan bir ülkeye ve bu ülkenin halkına karşı vahim bir yanlış yaptığını ve bunda ısrar ettiğini” söyledi. “İsrail’den taleplerimiz ortadadır,” diye konuşan Erdoğan bunları, “İsrail, yanlışını düzeltip bu taleplerimizi karşılayacak adımları atmadıkça bu tavrımız değişmeyecektir. Özür dileyecektir, şehitlerimizin ailelerine tazminat ödeyecektir ve Gazze'den ablukayı kaldıracaktır,” şeklinde sıraladı. Başbakan Erdoğan, Benyamin Netanyahu hükümetini saldırgan politika izlemekle suçladı.

Başbakan Erdoğan İsrail konusunda Birleşmiş Milletler’in tavrını da eleştirdi. İsrail’in bağlayıcı olan 89 Güvenlik Konseyi kararına, yüzlerce Genel Kurul kararına uymadığına dikkati çekerek uluslararası örgütü İsrail’e karşı yaptırım uygulamamakla suçladı. Erdoğan “Birleşmiş Milletler, Filistin halkının yaşadığı insanlık dramının sona ermesini sağlayacak hiçbir adımı atamayacak kadar aciz kalmaktadır'' diye konuştu.

'BM yeniden yapılanmalı'

"Uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler'itarihi bir sınavdan geçtiği bir dönemdeyiz," diyen Başbakan Erdoğan, BM'nin "insanlığın umutlarını ve geleceğini tehdit eden korkulara galip kılacak bir liderlik sergileyemediğini" söyledi.

Erdoğan, "BM, ne yazık ki, belli ülkelerin çıkarları ve vesayeti istikametinde değil, bütün insanlığın hukukunu korumayı esas almak üzere yeniden yapılanmak ve vizyonunu yenilemek zorundadır," diye konuştu.

Erdoğan-Ban Ki Moon Görüşmesi

BM Genel Kurul'daki konuşmasından sonra yaklaşık bir saat kadar BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'la görüşen Başbakan Erdoğan, örgütün atadığı Palmer Komisyonu tarafından yazılan Mavi Marmara raporunun Türkiye'de büyük hayal kırıklığına yol açtığını söyledi.

Türkiye'nin tepkisini anladığını kaydeden Ban ise, Palmer raporundaki sorumluluğun BM olmadığını, BM'nin yalnızca komisyonu atadığını ve bağlantısının yalnızca idari olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG