Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Avrupa: Önlemleri Gevşeten Almanya'da Bulaşma Hızı Arttı

Almanya'da dört gündür yeniden artışa geçen bulaşma katsayısı 1,18 oldu. Bu her on virüs taşıyıcısı kişinin hastalığı yaklaşık 12 kişiye bulaştırması anlamına geliyor. Uzmanlar, salgının kontrol altına alınabilmesi için gerekli değerin kalıcı olarak 1'in altında bulunması gerektiğini vurguluyor

14:11 10.5.2020

İngiltere’de Kısıtlamalar Ne Zaman Hafifleyecek?

Boris Johnson, 6 Mayıs’taki parlamento oturumunda, Pazartesi’den itibaren geçerli olacak gevşeme döneminin detaylarını, Pazar akşamı açıklayacağını söylemişti.

Başbakan Boris Johnson’ın bu akşam İngiliz halkının karşısına bir yol haritasıyla çıkması bekleniyor. Başbakan’ın akşam 7.00’de, televizyondan canlı yayınlanacak konuşması, ‘‘İngiltere’nin Corona virüsü kısıtlamalarından çıkış stratejisi’’ başlığını taşıyor. Konuşmada salgında hangi noktada olunduğu, hangi kısıtlamanın ne zaman kalkacağı konularının gündeme gelmesi planlanıyor.

Önlemler hafifletilirken, hem bulaşıcılığı azaltacak hem de kişilere işe geri dönme güveni verecek yüz maskesi gibi koruyucu malzemelerin kullanılması gibi konuların da akşam gündeme gelebileceği belirtiliyor.

21:25 9.5.2020

Avrupa'da yoğun Türk nüfusu bulunan ülkelerden Belçika'da Corona virüsü ile mücadele kuralları yumuşatılıyor. Halk, aşamalı olarak sokağa çıkmaya, çocukları okullara göndermeye başlıyor. Ülkede ölüm rakamları nüfusa oranla oldukça yüksek.

Avrupa'nın başkenti, 11,5 milyon nüfuslu Belçika'da 8.300'ün üzerinde can kaybı var. Salgın nedeniyle yaşamını yitiren Türk kökenlilerin sayısı da 40'a yaklaştı. Ancak uzmanlar, Avrupa'da en gerçekçi rakamları Belçika'nın verdiğini belirtiyor. Belçika'da aile hekimliği yapan ve bir ay boyunca acil dönemde Corona mücadelesinde gönüllü çalışan Dr. Selma Türköz Belçika'daki mücadeleyi, Türkler'in durumunu, hükümetin geçtiğimiz hafta başlattığı sokağa çıkma planını ve çocukları okula gönderip göndermeme gibi tüm dünyanın tartıştığı konuları VOA Türkçe'ye anlattı.

Haberin devamı için tıklayın.

Belçikalı Türk Doktor Selma Türköz: ''Artık Sokağa Çıkmalıyız''
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:10 0:00

17:45 9.5.2020

İngiltere’de Yurt Dışından Gelenler İçin 14 Gün Karantina Planı

İngiltere, ülkedeki Corona virüsü salgınında ikinci dalga yaşanmasını önlemek için yurt dışından gelen yolcuların çoğunu karantina uygulamasına tabi tutmayı planlıyor. Hükümetin havayolu şirketlerini bu planıyla ilgili bilgilendirdiği bildirildi.

Bu konudaki açıklama, British Airways, Easyjet ve diğer İngiliz havayolu şirketlerini temsil eden Airlines UK adlı grup tarafından yapıldı. Airlines UK, hükümetin planladığı bu adımın haftalık gözden geçirilmesi gerektini belirtti. Havalimanı yetkilileri, bu uygulamanın havacılık sanayi ve ekonomi üzerinde ‘’yıkıcı’’ etkisi olabileceği endişesini dile getiriyor.

Karantina planıyla ilgili haber ilk olarak The Times gazetesinde yayınlandı. Gazete, Başbakan Boris Johnson’ın Pazar günü, yurt dışından İngilizler dahil havalimanları ve limanlara gelen yolcuların 14 gün süreyle kendilerini karantinaya alması zorunluluğunu getireceklerini açıklayacağını yazdı.

The Times’a göre, Haziran ayının başlarında yürürlüğe girmesi beklenen uygulama kapsamında, yolculardan ülkeye vardıktan sonra kendilerini karantinaya alacakları mekanların adresini vermeleri istenecek.

Habere göre bir hükümet yetkilisi, ‘’Bu tedbirler, salgına karşı mücadelemizin ikinci safhasına girmeye hazırlanırken, İngiliz halkının korunmasına ve virüsün yayılmasını azaltmaya yardımcı olacak’’ dedi.

Başbakan Johnson’ın yarın İngiltere’nin yeni Corona virüsüyle mücadelesindeki bir sonraki adımları açıklaması bekleniyor

10:48 9.5.2020

Almanya'da Camiler İbadete Açıldı

Almanya’da Corona virüsle mücadele için uygulanan sıkı önlemlerin kademeli olarak gevşetilmesi sürüyor. Bu kapsamda yaklaşık 55 gün aradan sonra bugünden itibaren camiler belli kurallar altında ibadete açıldı. Buna göre camiye girerken maske takılacak ve camide abdest alınması mümkün olmayacak. Camiye girerken ve çıkarken dezenfeksiyonla eller temizlenecek. Camilerde büyüklüğüne göre sınırlı sayıda insan ibadet edebilecek, namaz kılarken her bir kişiye 10 metre kare yer ayrılacak ve en fazla 50 kişi aynı anda namaz kılabilecek. Vatandaşlar kendi seccadesiyle namaz kılarken, sosyal mesafe korunacak, 12 yaşından küçükler camilere alınmayacak. Sadece sabah, öğle ve ikindi namazı kılınırken, daha kalabalık olan teravih, Cuma ve Bayram namazları şimdilik kılınamayacak.

Öte yandan Almanya’da Corona virüs vaka sayısı son 24 saatte de arttı. Salgına yakalananların sayısı, bin 251 kişi artışla 169 bin 430’a yükselirken, hayatını kaybedenlerin sayısı 147 kişi arttı ve 7 bin 369 kişiye ulaştı. Ölenlerin yaş ortalamasının 80 civarında olduğu belirtilirken virüsü yenip iyileşenlerin sayısı ise 141 bin 700 olarak açıklandı.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG