Erişilebilirlik

CANLI BLOG- Avrupa: Önlemleri Gevşeten Almanya'da Bulaşma Hızı Arttı

Almanya'da dört gündür yeniden artışa geçen bulaşma katsayısı 1,18 oldu. Bu her on virüs taşıyıcısı kişinin hastalığı yaklaşık 12 kişiye bulaştırması anlamına geliyor. Uzmanlar, salgının kontrol altına alınabilmesi için gerekli değerin kalıcı olarak 1'in altında bulunması gerektiğini vurguluyor

22:01 8.5.2020

Fransa'da Hastanelere Ekmek Bağışlayan Türk Fırıncı

Fransa'ya Corona virüsü, Mulhouse kentinden girdi. Büyük Doğu adı verilen bölgenin en büyük kenti Mulhouse'da çok sayıda Türk nüfusu da var. Kent büyük bir travma yaşıyor. Fransa'da en yüksek ölüm olayı bu kentte yaşandı.

Kentte, hastaneler hala dolu. Civar hastanelerden 400 gönüllü doktor buradaki 700 meslektaşının imdadına yetişti. Halen, 40'ı yoğun bakımda, toplam340 hasta Corona enfeksiyonu ile mücadele ediyor.

Kent merkezinde ekmek fırını işleten Türk kökenli fırıncı Faruk Beyaz, "Biz lanetlendik. Mulhouse artık hayalet şehir" diyor ve Fransa 11 Mayıs'ta yeniden sokağa çıkmaya hazırlansa da, Mulhouse halkının travmayı atlatmadan sokağa çıkmayacağını dile getiriyor. Bütün bu umutsuzluk ortamında kentte büyük bir dayanışma da sergileniyor. Fırıncı Faruk Beyaz da tüm sağlık personeline ve kimsesizler için kurulan aşevlerine iki aydır bedava ekmek dağıtıyor.

Faruk Beyaz, "hayalet şehir" dediği Mulhouse kentindeki son durumu ve gönüllü yürütmeye devam ettiği emek bağışını VOA Türkçe'den Arzu Çakır'a anlattı.

Haberin devamı için tıklayın.

Fransa'da Hastanelere Ekmek Bağışlayan Türk Fırıncı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:40 0:00

20:46 8.5.2020

Sokağa Çıkmaya Hazırlanan Fransa’da Can Kaybı Artıyor

Fransa Pazartesi gününden itibaren aşamalı olarak sokağa çıkmaya hazırlanıyor. Ülkede Corona virüsü salgınında bir önceki gün 178’e gerileyen ölü sayısı son 24 saat içinde 243’e yükseldi.

Fransa Ulusal Sağlık Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, toplam ölü sayısı da 26 bini aşarak 26 bin 230’a ulaştı. Bunlardan 16 bin 497’si hastanelerde, 9 bin 733’ü de huzurevleri ile yaşlı bakımevlerinde yaşamını yitirdi. Son bir gün içinde huzurevlerinde 132, hastanelerde ise 111 kişi salgında hayatını kaybetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilkokul ziyaretinde
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ilkokul ziyaretinde

Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısındaki azalma ise devam ediyor. Son 24 saatte, yoğun bakıma kaldırılan hasta sayısı 93 azalarak 2 bin 868’e geriledi.

Fransa’da halen 22 bin 724 kişi hastanelerde tedavi görüyor. Hastaların yüzde 72’si Paris ve banliyölerini: kapsayan İle-de-France, Büyük Doğu, Auvergne-Rhone-Alpes ve Yukarı Fransa bölgelerindeki hastanelerde tedavi görüyor.

Salgının başından bu yana, 95 bin 601 kişi hastaneye kaldırıldı, bunlardan 55 bin 782’si iyileşerek taburcu edildi.

16:37 8.5.2020

Fransa 11 Mayıs'ta Sokağa Çıkmayı Planlıyor

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, 11 Mayıs'ta Fransızlar'ın aşamalı olarak sokağa çıkacağını açıkladı. Ülkede okul, işyeri ve toplu taşıma araçlarının açılacağını duyuran Philippe, 11 Mayıs'tan itibaren "normale dönüş" değil, "yeni bir etabın" başlayacağını belirterek, "Aşamalı bir şekilde, yavaş ama güvenli olarak sokağa çıkacağız" dedi.

Başbakan Philippe, Sağlık, Milli Eğitim, Ulaştırma, Ekonomi, İçişleri ve Çalışma bakanlarıyla düzenlediği ortak basın toplantısında, Fransa genelinde salgının yayılmasını durdurduklarını kaydetti. Ancak 4 bölgede salgınla ilgili rakamların beklediklerinden daha ağır olduğunu dile getiren Başbakan Philippe, ülkede virüsün yayılma durumunu gösteren 3 ayrı harita yayınlayarak, Fransa'da başkent Paris ve Büyük Doğu bölgelerinin de aralarında olduğu 4 bölgenin, "kırmızı bölge" olmaya devam ettiğini kaydetti.

Philippe, "Harita üzerinde yeşil ile işaretlenen bölgeler, hastane kapasitesi yeterli, test yapılabilen ve virüsün yayılma hızı düşük yerler. Buralarda 1 Haziran'dan itibaren restoran, kafe ya da liseler de açılabilir" dedi. Başbakan, ''4 bölgeyi kapsayan kırmızı işaretli bölgelerde ise virüs hala aktif şekilde dolaşıyor ve hastaneler hala büyük baskı altında. Buralarda okullar, park ve bahçeler açılmayacak" dedi.

Başbakan, kırmızı bölgede bulunan Paris ve banliyölerinde halktan hala zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalarını, hijyen ve mesafe kurallarını da dikkatle uygulamalarını istedi. Philippe ayrıca tartışmaya yol açan "yaşlılara sokağa çıkma yasağının devam etmesi" kararından vazgeçtiklerini ve bu düzenlemenin planda yer almayacağını duyurdu. Başbakan Philippe, eğer virüsle mücadelede sayılar düşmeye devam ederse Mayıs ayı sonundan itibaren daha geniş bir açılıma gideceklerini, ikinci bir dalga yaşanırsa da yeniden sert karantina kurallarına dönebileceklerini belirtti.

Yeni dönemde testler ve karantina nasıl uygulanacak?

Başbakan Edouard Philippe'in ardından bakanlar tek tek söz alarak kendi alanlarında planın nasıl uygulanacağı konusunda detaylı bilgi verdi.

Sağlık Bakanı Olivier Veran, Corona enfeksiyonu belirtileri gösteren hastaların derhal aile doktorlarına ya da acil servise başvurmalarını, test yaptırmalarını istedi. Fransa'nın yoğun test aşamasına geçtiğini, testlerin devlet tarafından ücretsiz yapılacağını kaydeden Veran, test talepleri için özel bir arama hattı da kurduklarını söyledi. Test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda, doktorların iyileşene kadar hastaya eşlik edeceğini belirten Veran, "Sigorta kurumu ile de temas halinde siz ve yakınlarınız hastalık geçene kadar izlenecek. Pozitif vakalar karantinaya alınacak ve karantina, iyiliştikten iki gün sonrasına kadar sürecek. Bu da 8-10 gün anlamına geliyor" dedi.

Bu dönemde hastalardan, evlerinde bir odada kalmaları, odayı sürekli havalandırmaları ve dezenfekte etmeleri, ortak mekanları aile bireyleri ile kullanmamaları, ortak objelere dokunmamaları istenecek. Hasta yakınlarından ya da onlarla yakın temasta olanlardan da karantinaya girmeleri ve 7 ila 10 gün evde kalmaları talep edilecek. Bu kişiler PCR testi uygulandıktan sonra karantinadan çıkabilecek.

Sağlık Bakanı Veran, hastane personeli ve hastalar için 11 Mayıs'tan itibaren 100 milyon maske dağıtılacağını belirtti. Ayrıca zor durumda olan yaşlı bakımevlerine 475 milyon Euro yardım yapılacağını, virüsün vurduğu bölgelerdeki huzurevi çalışanları için vergiden muaf 1.500 Euro pirim, diğer kurumlardakiler için de 1.000 Euro pirim vereceklerini açıkladı.

Okullar nasıl açılacak?

Milli Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer, ülkede en çok tartışılan konulardan biri olan okulların açılması hakkında uygulanacak planı açıkladı. Buna göre, 11 Mayıs'ta 1 milyondan fazla ana okulu ve ilkokul öğrencisi ile 130 bin öğretmen ders başı yapacak. 18 Mayıs'tan itibaren ise virüs haritasında yeşil olan bölgelerdeki ortaokullar açılmaya başlayacak.
Blanquer, genel anlamda okulların yüzde 85'nin ders başı yapacağını bildirdi. Öğrencilerin Mayıs ve Haziran ayı boyunca yeni kuralları uygulamaya alışacağını ve seneye okullara daha net bir başlangıç yapacağını ekledi.

Toplu taşıma ve şehirlerarası yolculuk

Ulaştırma ve Çevre Bakanı Elisabeth Borne da okul ve işyerlerinin yeniden açılacağı ülkede, toplu taşıma araçlarında uygulanacak kuralları açıkladı. Fransa'da 11 Mayıs'ta sokağa çıkma yasağı 100 km'ye genişletilecek. Vatandaşlar, evlerinin 100 km. uzağına izin belgesi olmadan gidebilecek. Bu mesafeden daha uzak ulaşımlar için izin belgesi doldurulacak. Metro, tren ve otobüslerde 11 Mayıs'tan itibaren maske kullanımı şart olacak, garlarda ve trenlerin içinde fiziksel mesafeye dikkat edilecek . Maske takmayanlara 135 Euro ceza verilecek.

Sınırlar, dini kurumlar, plajlar

İçişleri Bakanı Christophe Castaner de 10 kişiden kalabalık toplanmaların yasak olacağını, küçük müze ve kütüphanelerin açılacağını ancak sinema, gösteri ve eğlence salonlarının kapalı kalmaya devam edeceğini duyurdu. Deniz ve göl plajları ile havuzlar da kapalı kalmaya devam edecek. Dini mekanlar ise Mayıs ayı sonuna kadar kapalı kalacak. Bakan Castaner, Schengen sınırlarının ikinci bir emre kadar kapalı kalmaya devam edeceğini, özel şartlarda izin belgesi verilebileceğini, Fransa sınırlarının ise 15 Haziran tarihine kadar kontrol altında tutulacağını belirtti.

Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, 11 Mayıs'tan itibaren 400 bin işyerinin açılacağını, 875 bin kişinin de işbaşı yapacağını belirtti. Bakan, özellikle kuaför salonları, çiçekçi, kitapçı, küçük giyim mağazaları gibi küçük dükkanların açılacağını duyurdu ve aşamalı olarak kamu projeleri ve inşaat gibi sektörlerin Mayıs ayı boyunca başlayacağını söyledi. Bruno Le Maire, patronların vergi yükümlülüklerini Mayıs ayına kadar ödemeyeceklerini, teknik işsizlik maaşlarını da devletin Mayıs ayını da kapsayacak şekilde 3 ay ödeyeceklerini açıkladı.
Çalışma Bakanı Muriel Penicaud, şirketlerin hangi koşullarda açılacağı, evden çalışma koşulları ve yasal çerçeveyi içeren broşürler hazırladıklarını, Mayıs ayı boyunca büyük firmaların ve iş eğitim merkezlerinin de açılmaya başlacağını duyurdu.

11:10 8.5.2020

Danimarka'da Eğlence Parkları, Müze ve Sinemalar 8 Haziran'da Açılacak

Corona virüsü salgını nedeniyle halen kapalı olan Danimarka'daki işletmelerden sinemalar, müzeler ve eğlence parklarının 8 Haziran tarihinden itibaren açılmasına izin verileceği açıklandı. Hayatın normalleştirilmesi planının üçüncü aşamasında Danimarka'nın 10 kişiyle kısıtlanmış olan kalabalık etkinlik ve toplanmalardaki sayısı 30 ila 50 kişiye çıkaracağı belirtildi. Ülkede okullar, alışveriş merkezleri ve restaurantların da önümüzdeki hafta açılmasına izin verileceği belirtiliyor. Ancak hükümet yetkilileri açıklanan bu planın geçerli olması için vaka sayılarında yeni artışların görülmemesine bağlı olduğuna dikkat çektiler. Danimarka'da şu ana kadar 10 bin 83 kişi salgına yakalanırken 514 kişi de hayatını kaybetti.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG