Erişilebilirlik

İran'da Gösteriler Devam Ediyor


İran seçimlerini Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejat’ın ezici farkla kazandığının açıklanmasından sonra başlayan protesto gösterileri, polis gücüyle bastırılmaya çalışılıyor. İran makamları muhalefet partileriyle bağlantılı yüzden fazla kişiyi gözaltına aldı.

Reformcu çevreler gözaltına alınanlar arasında, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin kardeşinin de bulunduğunu belirttiler. Aynı kaynaklara göre, gözaltına alınanlardan bazıları sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.

Seçimi kaybettiği açıklanan reformcu aday Mir Hüseyin Musavi, en yüksek makam olan Ulema Konseyi’ne başvurarak seçim sonuçlarının iptalini istedi. Musavi, seçimde hile yapıldığını iddia ediyor. Ahmedinejad ise seçimin hür ve adil olduğunu söylüyor.

Musavi yandaşlarını, protesto gösterilerini barışçı ve yasalara uygun bir şekilde sürdürmeye çağırdı.

Ahmedinejad’ın onbinlerce taraftarı, cumhurbaşkanının zaferini dün Tahran’da dev bir gösteriyle kutladı.

Uluslararası Toplum Kaygılı

Avrupa Birliği, Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden cumhurbaşkanlığına seçildiği İran’da muhalefet yanlısı göstericilere uygulanan baskıdan kaygı duyduğunu açıkladı.

Birlik dönem başkanlığından yapılan açıklamada, seçim sonuçlarının İran’ın nükleer programıyla ilgili görüşmelerin önünü tıkamaması umudu da dile getirildi. Açıklamada, Tahran hükümetinden uluslararası yükümlülüklere saygı duyması istendi.

Almanya Dışişleri Bakanı da İranlı göstericilere baskının ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi. Frank-Walter Steinmeier ayrıca, seçim sonuçlarının ezici çoğunlukla mevcut devlet başkanı lehine çıkmasının, seçimlerin adil geçip geçmediği konusunda soru işaretleri doğurduğunu, sonuçların ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiğini savundu.

Fransız hükümeti de benzer kaygıları dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, "İran’daki gelişmeler, hiç kimse için iyi haber değil,” dedi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise, Ahmedinejad’ı kutladı. Arap Birliği, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Filistinli Hamas ve İslami Cihad örgütleri de Ahmedinejad’ı kutlayanlar arasındaydı.

XS
SM
MD
LG