Erişilebilirlik

ABD: 'İran'daki Gelişmeleri Yakından İzliyoruz'


ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran seçim sonuçlarının halkın gerçek iradesini sandığa yansıtmış olmasını umduğunu söyledi. Kanada’da bulunan Clinton, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Obama yönetiminin İran seçimlerini yakından takip ettiğini, halkın heyecanını ve canlı tartışma ortamını dikkatle izlediğini söyledi.

Bu arada Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs yaptığı açıklamada Amerika’nın, İran seçimlerine hile karıştırıldığı yolundaki haberler dahil tüm gelişmeleri yakından takip etmeye devam ettiğini söyledi.

İsrail ve Kanada kaygılı

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon da hile iddialarını kaygıyla izlediklerini söyledi. İsrail de aynı kaygıyı paylaştığını gösteren bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Ahmenijad’ın seçim zaferinin İran’ın artan bir tehdit unsuru olduğunun işareti sayılabileceğini söyledi. Ayalon, uluslararası toplumun İran’ın nükleer programını ve bu ülkeden kaynaklanan terörü sona erdirmesi gerektiğini de kaydetti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, sık sık İsrail’e sözlü saldırıda bulunuyor ve Yahudi soykırımını inkar ediyor.

İran basınına göre Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Ahmedinejad’ı telefonla arayarak, İran liderinin seçim zaferini kutladı.

XS
SM
MD
LG