Erişilebilirlik

AB İran'daki Gerginliği Endişeyle İzliyor



Avrupa Birliği, İran'da seçimlerden sonra protesto gösterileri düzenleyen göstericilere yönelik tutumdan endişe duyduğunu açıkladı.

AB Dönem Başkanlığı'ndan yapılan bir açıklamada seçimin sonuçlarının İran'ın nükleer programı konusundaki diyalog çabasını engellememesi arzusu da vurgulandı. Açıklamada ayrıca AB'nin İran Hükümeti'nin uluslar arası yükümlülüklerine uymasını beklediğinin altı çizildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de yaptığı açıklamada protestoculara yapılan müdahalenin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ahmedinejad'ın açık ara farkla kazandığı seçime dair bazı şüpheler olduğunu da söyleyen Steinmeier "detaylı bir açıklama" yapılmasını beklediklerini belirtti.

Fransa da seçim sonuçlarından endişeli olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin danışmanlarından Henri Guaino, İran'da olanların hiç kimse için iyi haber olmadığını söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise Ahmedinejad'ın zaferinin uluslar arası topluluk için taviz vermeyecek şekilde adımlar atılması anlamına geldiğini savundu. Lieberman, İran'ın nükleer silah elde etmesinin ve terörist gruplara destek vermesinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise Ahmedinejad'ın zaferini kutladı. Karzai, seçimlere katılımın yüksek olmasının önemine işaret etti ve Tahran'la Kabil arasındaki bağların kuvvetlenerek devam edeceğini umduğunu belirtti.

Ahmedinejad'ı kutlayanlar arasında Arap Birliği de katıldı. Birlik, İran'ın Arap dünyasıyla ilişkilerinin gelişmesini umduğunu açıkladı.

Hamas ve İslami Cihad'da, Ahmedinejad'ı zaferinden ötürü kutladı.



XS
SM
MD
LG