Erişilebilirlik

McCain Resmen Partisinin Başkan Adayı


Cumhuriyetçi Partili delegeler, Arizona Senatörü John McCain’in başkan adaylığını onayladı. Ancak Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın üçüncü gününün en sık konuşulan ismi McCain’den çok Sarah Palin oldu. Palin dün gece yaptığı, adaylığı kabul konuşmasında siyaset deneyimini savundu ve Demokrat Partili rakiplerini eleştirdi.

Sarah Palin, Cumhuriyetçi Parti’nin ilk kadın başkan yardımcısı adayı. Birkaç hafta öncesine kadar Amerika’da bile az tanınan Alaska Valisi Palin, ülkenin en çok konuşulan kadınlarından biri haline geldi. Partinin başkan adayı John McCain’in sürpriz seçimi, siyaset deneyiminin azlığı ve dış politika alanındaki tecrübesizliği yüzünden eleştirilerin hedefi oldu. Muhafazakar görüşlerine rağmen reşit olmayan kızının evlilik dışı ilişkiyle hamile kaldığının duyulmasının, partinin tutucu tabanında tepki yaratacağı düşünüldü. Herşeyi göğüsleyen 44 yaşındaki vali, hamile kızını ve müstakbel kocasını da kurultay salonuna getirdi.

Kurultay geleneği olarak “adaylığa kabul” konuşması yapan Sarah Palin, bir yandan da aldığı alkışlarla kendini Cumhuriyetçi delegelere kabul ettirdi. Sarah Palin’in adaylığı henüz resmiyet kazanmadı, ancak delegeler bugün yapacakları kısa bir oylamayla bu süreci tamamlayacak. McCain, dün delegelerin yeter oyunu alarak resmen başkan adayı oldu.

Siyasete birkaç yıl önce belediye başkanlığından atılan Palin, Demokrat rakiplerinin tecrübesini küçümsediğini savundu. Palin, Washington’daki siyasi seçkinlerin ve medyanın onayını almak için değil, Amerika’ya hizmet etmek amacıyla başkente gideceğini söyledi.

Sarah Palin’in konuşmasından önce de John McCain’e karşı Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde yarışan eski rakipleri, partinin başkan ve başkan yardımcısı adaylarını övdü. Konuşmacılar, Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama’yı bu görevi üstlenemeyecek kadar deneyimsiz olmakla suçladı.

Demokrat aday Obama, Cumhuriyetçilerin kurultayını, ilk iki gün Amerika’nın asıl gündem maddesi olan ekonomik sorunlara ağırlık verilmemesinden dolayı eleştirmişti. Eski Cumhuriyetçi başkan aday adayları, dünkü konuşmalarında enerji bağımlılığı ve kıyı şeritlerinin petrol arama faaliyetlerine açılması konularını gündeme getirdi. Yine de önceki günlerde olduğu gibi ulusal güvenlik konusu bu konuşmalarda öne çıkmaya devam etti.

Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, Başkan adayı McCain’in, “radikal İslam’ın kötülüğünün farkında olduğunu ve bu kötülüğü yenilgiye uğratacağını” söylerken, Rudi Giuliani de Demokratları, geçen hafta Denver’daki kurultaylarında “nezaketen ‘İslami terör’ ifadesini ağızlarına almamakla” suçladı. 11 Eylül terör saldırıları sırasında New York Belediye başkanlığı yapan Giuliani, Demokratların bu saldırılardan söz etmediğini, bu şekilde Amerika’yı tehdit eden en büyük tehlikeyi görmezden geldiklerini öne sürdü. Konuşması Cumhuriyetçi delegelerden alkış alan Giuliani’nin arkasındaki dev panoda aynı anda, 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin olmadığı bir New York manzarası gösterildi.

Konuşmalar bittikten sonra Cumhuriyetçi başkan adayı John McCain, geçen hafta Barack Obama’nın Demokrat Parti kurultayının üçüncü gününde yaptığı gibi, büyük alkışlarla salona girdi, Sarah Palin’e yaklaşarak, “Başkan yardımcısı adayı olarak doğru kişiyi seçtiğimizi görüyor musunuz?” diye konuştu.

John McCain, bu akşam adaylığı kabul konuşması yaparak, dört gün süren kurultayı kapatacak.

4 Kasım’daki büyük yarışa daha iki ay var. CNN televizyonunun yaptırdığı yeni bir kamuoyu yoklaması, seçimde kilit öneme sahip üç eyalette de Barack Obama’nın önde olduğunu gösterdi. Obama, Iowa eyaletindeki kamuoyu yoklamasında McCain’e karşı yüzde 15, Cumhuriyetçi kurultayının yapıldığı Minnesota eyaletinde yüzde 12, Ohio eyaletinde de yüzde 2 farkla önde görünüyor.

XS
SM
MD
LG