Erişilebilirlik

Cumhuriyetçilerin Kurultayı Sona Eriyor


Dört gündür devam eden Cumhuriyetçi Parti Kurultayı, partinin başkan adayı John McCain’in konuşmasıyla bu akşam sona erecek.

John McCain Ocak ayında başlayan önseçim sürecinde Cumhuriyetçi Partili rakiplerini geride bırakmış ve adaylığı garantilemişti. Ancak nispeten sembolik önem taşıyan bu kurultayda McCain’in başkan adaylığı, kurultaya katılan delegelerin oylarıyla resmiyet kazandı.

Oylamadan önce söz alan Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin, siyasi açıdan deneyimi olmadığı yolundaki eleştirilere yanıt verdi. Palin konuşmasında, küçük bir kasabanın belediye başkanlığını yapmış olsa da bir politikacı olarak ‘gerçek sorumluluklar’ üstlendiğini söyledi.

Siyasi tecrübesi konusunda rakip başkan adayı Barack Obama’ya dokundurmalar yapan Sarah Palin, Demokrat rakibine, dış politika görüşleri konusunda ağır suçlamalarda bulundu. Alaska Valisi Palin, Obama’nın Irak’ta zafer yaklaşmışken, teslim olmaya çalıştığını öne sürdü.

Obama Irak’tan Amerikan askerlerinin erken çekilmesini istiyor. Cumhuriyetçi adaylarsa askerlerin daha uzun süre kalmasını, güvenlik durumu düzeldikten sonra aşamalı çekilmesini savunuyor. Bununla birlikte Bush yönetimi askerlerin 2011’de çekilmesi konusunda zaten Irak hükümetiyle anlaşmış durumda.

Bu arada Palin’in büyük oğlu askerde ve yakında Irak’a gönderilecek.

Başkan adaylığı bu akşam resmileşecek olan Sarah Palin, dünkü konuşmasında enerji bağımlılığına da değindi. Palin Rusya’nın Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının kontrolünü eline geçirmeye çalıştığını savundu, bu ülkenin enerji kaynaklarını silah olarak kullanarak Avrupa’yı bölmeye ve korkutmaya çalıştığını söyledi. Palin bu gerekçelerle Amerika’nın enerji kaynaklarında dış bağımlılıktan kurtulması gerektiğini söyledi. Cumhuriyetçi Parti, Amerika’nın kıyı şeridinde ve Palin’in valisi olduğu eyaleti Alaska’da petrol ve doğal gaz aranması için izin çıkarılmasını istiyor.

Kurultayın dünkü bölümünde McCain’in önseçimlerdeki eski rakipleri de konuştu. Eski Massachusetts Valisi Mitt Romney, Başkan adayı McCain’in, “radikal İslam’ın kötülüğünün farkında olduğunu ve bu kötülüğü yenilgiye uğratacağını” söylerken, Rudi Giuliani de Demokratları, geçen hafta Denver’daki kurultaylarında “nezaketen ‘İslami terör’ ifadesini ağızlarına almamakla” suçladı. 11 Eylül terör saldırıları sırasında New York Belediye başkanlığı yapan Giuliani, Demokratların bu saldırılardan söz etmediğini, bu şekilde Amerika’yı tehdit eden en büyük tehlikeyi görmezden geldiklerini öne sürdü.

Kurultayı izleyen Alpaslan Esmer'in Barış Ornarlı ile konuştu. Söyleşiyi yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.



XS
SM
MD
LG