Erişilebilirlik

Cumhuriyetçi Kurultayına Gustav Gölgesi


Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı Minnesota eyaletinin St. Paul-Minneapolis kentinde yarın başlıyor.

Ancak Meksika Körfezi’nde ilerleyen Gustav Kasırgası’nın, kurultay planlarını değiştirmesi mümkün. Kurultayın yapılacağı Minnesota, Amerika’nın en uzun nehirlerinden Mississippi’nin doğduğu eyalet. Ancak gözler bu nehrin 3 bin 800 kilometre güneyindeki diğer ucu, New Orleans’a çevrildi. 2005 yılında Katrina Kasırgası’nın sular altında bıraktığı New Orleans, şiddetli kasırga seviyesine çıkması beklenen Gustav’ın güzergahı üzerinde bulunuyor.

Cumhuriyetçi Partili yetkililer, binlerce kilometre ötedeki bir bölgeyi vurması beklenen kasırga yüzünden kurultayın planlamasında son dakika hesapları yapıyor. Öncelikle kurultayın ilk gününde konuşması planlanan Başkan Bush ve yardımcısı Dick Cheney'nin Minneapolis’e gitme planlarını iptal ettiği bildiriliyor. Bush, 2005’teki Katrina kasırgasının büyük zarar verdiği New Orleans’a federal hükümet yardımlarını göndermekte geç davrandığı için sert eleştirilere hedef olmuştu.

Bu kez tedbirli davranmak isteyen Cumhuriyetçi Partililer, geleneksel olarak festival havasında geçmesi beklenen kurultayın tonunda değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Kurultay programında planlanmamış olsa da, olası kasırga mağdurları için yardım kampanyası düzenlenebileceği bildiriliyor. Fox Haber televizyonuna konuşan John McCain de, kasırganın yolaçabileceği olası hasara göre kurultayın ertelenebileceğine işaret etti. Kurultayın bir ya da iki gün kısaltılması da mümkün. Ancak Cumhuriyetçi Partili yetkililer, bu konuda son dakikaya kadar karar vermeyi düşünmüyor. Bu arada kampanyasını yeni açıkladığı yardımcısı Sarah Palin’le sürdüren John McCain, kasırga hazırlıklarını incelemek üzere bugün güneydeki Mississippi eyaletine gidecek.

McCain'in Adaylığı Resmileşecek

4 bin 600 delegenin oy kullanacağı kurultayda Arizona Senatörü John McCain’in adaylığı resmileşecek.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı, bir hafta önce yapılan Demokrat Parti kurultayında olduğu gibi Amerikan siyasi tarihinde bazı ilklere sahne olacak. Bunların en önemlisi Cumhuriyetçi Parti’nin ilk kez başkan yardımcısı adayının bir kadın olması. Amerika’nın ilk kadın başkan yardımcısı Geraldine Ferraro 1984 yılında Demokrat Parti’den adaydı. Cumhuriyetçi Başkan adayı John McCain, Cuma günü kendisine yardımcı olarak Alaska Valisi Sarah Palin’i seçtiğini açıkladı. Uzmanlar McCain’in bu beklenmedik kararıyla, rakip Demokrat Partili kadın seçmenleri etkilemeye çalışacağını düşünüyor. Bunun bir nedeni, Demokrat Parti önseçimlerini neredeyse yarıya yakın oy oranıyla kaybeden New York Senatörü Hillary Clinton’ın destekçilerinin, Başkan adayı Barack Obama’ya hala ısınamamış olmasında yatıyor. John McCain’in başkan yardımcısı olarak bir kadını seçmesi taktik bir adım olarak yorumlanıyor. Ancak Sarah Palin’in siyaset deneyiminin azlığı, dış politika alanındaki deneyimsizliği, hatta Amerika içinde bile az bilinen bir politikacı olması, şimdiden tartışma konusu oldu.

Kurultaydaki bir diğer ilk ise, 80 yıldır ilk kez ne mevcut başkanın, ne de yardımcısının yeni dönem için aday olduğu bir seçim yaşanacak olması. Başkan Bush iki dönem başkan seçildiği için yeni dönem için aday olamıyor. Yardımcısı Dick Cheney ise seçimlere girmeyeceğini açıklamıştı.

Bush ve Cheney'nin Minneapolis'e gitmeyeceklerini açıklamasına rağmen kurultayın ilk gününde Bush'un eşi Laura ve California eyaleti valisi Arnold Schwarzenegger, konuşmacılar arasında bulunacak. Bu durumda, Laura Bush’un konuşmasını uzatması mümkün. Ayrıca Başkan Bush'un konuşmasını uydu aracılığıyla Washington'dan yapması da olası. İlk günün konuşmacıları arasında göze çarpan bir diğer isim de Connecticut bağımsız Senatörü Joseph Lieberman. Lieberman, Demokrat Parti başkan adayı Al Gore'un yardımcısı sıfatıyla 2000 yılında seçime girmiş, iki Demokrat aday mevcut Başkan ve Başkan Yardımcısı Bush-Cheney ikilisine karşı seçimi kaybetmişti. Senatör Lieberman, Demokrat geçmişine rağmen, Senato'daki Cumhuriyetçi meslektaşı John McCain'in yakın arkadaşı olarak tanınıyor. Bu arada 2008 başkan seçimleri John McCain'in de ilk girişimi değil. McCain ilk kez 2000 yılında Cumhuriyetçi Parti önseçimlerinde Bush'a karşı yarışmıştı.

Bir değişiklik yapılmaması durumunda dört gün sürecek Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı Perşembe gecesi sona erecek.Spor karşılaşmalarının yapıldığı Xcel Energy Center'da düzenlenecek kurultayı 15 bin basın mensubu izleyecek.

XS
SM
MD
LG