Erişilebilirlik

Obama: 'Yeter Artık'


Illinois Senatörü Barack Obama, dün gece Colorado eyaletinin Denver kentinde, Invesco Stadyumu’nda 80 bin kişinin önünde konuşma yaparak Demokrat Parti Başkan Adaylığını kabul etti.

Obama, Amerika’da büyük bir partinin başkan adayı olan ilk Afrika kökenli siyasetçi olarak tarihe geçti. Obama’nın konuşmasının 28 Ağustos gününe denk gelmesi, ayrıca, sembolik bir önem taşıyor.Bundan 45 yıl önce, 28 Ağustos 1963’te medeni haklar savunucusu Martin Luther King, Washington’daki Lincoln Anıtı önünde 200 bin kişiye hitap etmiş ve ırklar arasında eşitlik çağrısında bulunmuştu. Yakın zamana kadar ırkçılıkla mücadele eden Amerika’da, Afrika kökenli bir siyasetçinin Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kazanmasının tarihi niteliğine dikkat çekiliyor.

Demokrat Parti Başkan Adayı Barack Obama konuşmasında, “ülkemiz savaş içinde, ekonomimiz kötü durumda” diyerek Başkan George Bush’u suçladı.Son sekiz yılın politikalarını eleştiren Obama, Amerika’nın bundan daha iyisine layık olduğunu söyledi ve “yeter” dedi...Obama, önümüzdeki dört yılın geçtiğimiz sekiz yıla benzememesi için seçmenleri sandık başına çağırdı.

Obama, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John McCain’i Başkan Bush’a benzeterek, değişim çağrısında bulundu.

Demokrat Parti’nin Başkan Adayı Barack Obama, Irak savşına sorumlu bir şekilde son vereceğini, el Kaide ve Taleban’a karşı verilen terörle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini, nükleer silah edinmesini engellemek için İran’la doğrudan diplomatik ilişki kuracağını söyledi. Obama, 21’nci yüzyılın tehditlerine karşı uluslararası bir ortaklık kuracağını ve Amerikan önderliğini yeniden oluşturacağını vurguladı.

Demokrat Parti Kurultayı Başarılı

Dört gün süren Kurultay’da yüzlerce Demokrat Partili söz aldı. Parti Platformu – yani parti programı delegeler tarafından onaylandı.Obama’nın eski rakibi New York Senatörü Hillary Clinton ve eşi, eski Başkan Bill Clinton’un parti içinde birlik çağrıları Demokrat Parti içerisinde memnunluk yarattı. Yaklaşık üç ay önce beyin ameliyatı olan Massachussetts Senatörü Ted Kennedy’nin Pepsi Kongre Salonuna gelerek konuşma yapması Demokrat Parti Delegelerini duygulandırdı.

Tabii bazı eleştiriler de vardı.Bazı Demokrat Partili yorumcular Kongre programında siyasi konulara yetirince ağırlık verilmemesini, sloganlara dayanan konuşmalar yapılmasını eleştirmişti.Dün akşam,Obama,tekteksiyasikonularagirerekCumhuriyetçilerin politikalarına tepki gösterdi.

Neticede, Demokrat Partililer dört gün süreyle gövde gösterisi yapmış oldu.

Önümüzdeki hafta Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı Minnesota eyaletinin St. Paul kentinde toplanacak.Kurultayın sonunda Arizona Senatörü John McCain, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını resmen kabul edecek.Bu arada McCain’in de başkan yardımcısı adayını bugünveyayarınaçıklaması bekleniyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin Kurultayı’ndan sonra da seçim kampanyaları hız kazanacak. Amerika’da başkanlık seçimleri 4 Kasım Salı günü yapılacak.

XS
SM
MD
LG