Erişilebilirlik

'Olağanüstü Bir Başkan'


Demokrat Parti Ulusal Kurultay’ı, dün, Genel Başkan Howard Dean tarafından açıldı... Kurultayın ilk gününde teknik komisyonların çalışmalarından sonra partinin başkan adaylığını garantileyen Senatör Barack Obama’nın eşi Michelle Obama duygusal bir konuşma yaparak eşini tanıttı.

Michelle Obama, eşinin “olağanüstü bir başkan olacağına inandığını” söyledi. Konuşması sırasında birlik çağrısı yapan Obama, kendisinin ve eşinin zor şartlarda yetişmesine rağmen büyük fırsatlar yakaladıklarını ve Amerika'yı bu nedenle sevdiğini söyledi. Amerika'daki muhafazakarlar, geçtiğimiz aylarda Amerika'yı eleştiren sözleri nedeniyle Michelle Obama'nın vatanperverliğini sorgulamıştı.

Kennedy'den Birlik Çağrısı

Kurultay’da yaklaşık üç ay önce beyin ameliyatı olan Massachussetts Senatörü Ted Kennedy de bir konuşma yaptı. Kennedy ailesi Demokrat Parti’nin en önemli ailelerinden biri, dolayısıyla Kennedy’nin ameliyatından kısa süre sonra Kurultay’a gelmesi salonda büyük bir coşkuyla karşılandı. Kennedy, ‘Amerika’da yeni nesil liderlerin görevi devralmasının zamanının geldiğini’ söyledi.

Ted Kennedy’nin kardeşleri Başkan John Kennedy ve Robert Kennedy suikast sonucu öldürülmüşlerdi. Her iki politikacı da ırk ayrımcılığına karşı medeni haklar hareketini desteklemişti.

Dün gece bir konuşma yapan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Baracak Obama’yı “günümüzün yeni lideri” olarak niteledi.

Dün geceki konuşmaları kurultay salonunda yaklaşık 20 bin kişi izledi.

Bugün Hillary Clinton Konuşacak

Demokrat Parti başkan adaylığı için Obama’yla uzun süre yarışan ancak sonunda yarıştan çekilen New York Senatörü Hillary Clinton bugün delegelere hitap edecek.

Clinton, Demokrat Parti önseçimlerinde oyların yüzde 40’ını almıştı – yani Kurultay’da oy kullanacak delegelerin hemen hemen yüzde 40’ından destek buluyor. Amerika’nın 50 eyaletinde yapılan önseçimlerde Obama’ya az bir farkla yenilen Clinton, Haziran ayında başkanlık kampanyasını askıya almış ve Obama’ya destek vermişti.

Obama – McCain Başabaş

Yeni yayınlanan bir ankette, Barack Obama’yla Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in başabaş olduğu gözleniyor.

Obama’nın başkan yardımcılığı adaylığı için Delaware Senatörü Joe Biden’ı seçmesinden hemen sonra yapılan ankette, Obama’yla McCain’in seçmenlerden eşit oranda - yüzde 47 oranında - destek bulduğu görüldü. Bugüne kadar yapılan çoğu ankette Obama önde gidiyordu. Gözlemciler, Obama’nın başkan yardımcılığı için Hillary Clinton’u seçmemesinin destek kaybetmesine yolaçmış olabileceğini düşünüyor. Nitekim, CNN ve Opinion Research Şirketi tarafından yayınlanan ankette, Clinton’u destekleyen seçmenlerin yüzde 27’sinin genel seçimde oylarını Cumhuriyetçilerden yana kullanacağı görülüyor.

Amerika’da parti kurultayları başkan adayının seçilmesinin yanı sıra, aynı zamanda parti içinde birliğin sağlanması açısından da büyük önem taşıyor. Parti içinde birliğin sağlanması bu yıl Demokratlar için son derece önemli. Bu nedenle, Hillary Clinton’un bu gece yapacağı konuşma merakla bekleniyor.

XS
SM
MD
LG