Erişilebilirlik

Ankara'da 'Tek Yanlı Müdahale' Tartışmaları


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin huzurunu tehdit eden unsurlara seyirci kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

”Terörizmin her yerde terörizmdir” diyen Başbakan, teröre karşı mücadeleyi hiçbir zaman bırakmadıklarını ve bırakmayacaklarını belirtti.

Başbakan, İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson'un, "Türkiye, Irak'ın kuzeyinde tek başına hareket etmemeli" şeklindeki açıklamasına da değindi.

Erdoğan, "Eğer doğruysa çok çok yanlış bir açıklama, böyle birşeyin kararını büyükelçiler veremez, Türkiye Cumhuriyeti'nin hükümeti ve yetkili kurumları verir kararı" dedi.

'Genelkurmay'a Talimat Verildi'

Bu arada hükümetin Kuzey Irak’ta bir operasyon planlama ve hazırlığı için Genelkurmay Başkanlığına talimat verdiği yolunda haberler var.

Güneydoğuda artan terör eylemlerinin ardından Ankara’da yapılan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarında, terörle mücadelede kısa vadede kararlı adımlar atılmaması halinde Türkiye’nin meşru müdafaa hakkını kullanacağı ve tek yanlı askeri harekata girişebileceği önerileri değerlendirildi.

Dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında Genelkurmay Başkanlığı’na olası bir sınır ötesi harekatın planlaması için “siyasi direktif” verilmesi kararlaştırıldı. Bu emir doğrultusunda Genelkurmay çalışmalarına başladı. Genelkurmay, bölgedeki PKK hedeflerini, bunlara yönelik harekat şeklini ve olasılık planlamaları ile askeri risklerini belirleyerek, oluşturduğu seçenekleri hükümete sunacak.

Genelkurmay’ın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı da olası harekatın politik risklerini belirlemek amacıyla ayrı çalışma yapacak. Bakanlık, Türkiye’nin tek yanlı bir harekata girişmesinin getireceği politik riskleri içeren bir çalışma yürütecek.

Ancak Ankara’nın böyle bir harekata Genelkurmay Başkanı’nın değişeceği Ağustos Şûra’sından önce girişmesinin zor olacağı tahmin ediliyor.

Amerika ise, PKK’yla mücadelede Türkiye’nin tek taraflı hareket etmesini istemiyor. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Amerika, Irak ve Türkiye’nin üçlü işbirliğiyle PKK sorunuyla mücadele edilebileceğini söyledi.

Türkiye’de son zamanlarda PKK terörüne verilen kayıpların artmasıyla, Türkiye, Irak’a ve Amerika’ya Kuzey Irak’taki PKK varlığının temizlenmesi konusundaki isteğini tekrarladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün Londra’ya gitmeden önce Esenboğa havalimanında yaptığı açıklamada, terörle mücadele konusunda gerekli hazırlıkların yapıldığını belirterek, ''içeride ve dışarıda ne gerekiyorsa bunlar muhakkak yapılacaktır'' diye konuştu.

Lale Sarıibrahimoğlu: 'İlişkiler Zarar Görür'

Türkiye PKK terörüne karşı meşru müdafaa hakkını kullanıp, tek taraflı bir sınır ötesi operasyona girişebilir mi? Bu durumda, Türkiye ne gibi politik risklerle karşılaşabilir? Türkiye’nin tek taraflı müdahalesi Amerika’yla ilişkilerinin bozulmasına neden olur mu?

Ankara muhabirimiz Aslı Aral, bu soruları İngiliz Savunma Dergisi Jane’s Defence’in Ankara temsilcisi ve Bugün gazetesi yazarı Lale Sarıibrahimoğlu’na yöneltti.

Sarıibrahimoğlu, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapacağı olası bir sınır ötesi operasyonun, hem terör sorununu çözmeyeceğini, hem de Amerika’yla ilişkiler başta olmak üzere uluslararası ilişkilere zarar vereceğini söyledi.

Söyleşiye yukarıdaki Windows Media bağlantısından ulaşabilirsiniz.
XS
SM
MD
LG