Erişilebilirlik

'Türkiye'nin Kendini Savunma Hakkı Vardır'


Amerika'nın Ankara Büyükelçiliği, Büyükelçi Ross Wilson'ın son günlerde yaptığı açıklamaların, Türkiye'nin güvenlik tehditleri karşısında kendini ve halkını savunma hakkı olmadığı şeklinde yanlış yorumlandığını bildirdi.

Büyükelçilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, Amerikan hükümetinin böyle bir görüşte olmadığı, Büyükelçinin de sözleriyle böyle bir izlenim vermek istemediği belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin de her ülke gibi kendini ve halkını savunma hakkı ve zorunluluğu olduğu, PKK örgütü ve diğer tehlikelerle mücadele konusunda Amerika'nın, Türkiye ve Başbakan Erdoğan hükümetiyle yakın işbirliğini sürdürmek istediği vurgulandı.

ABD Büyükelçiliğinin yazılı açıklamasının tam metni şöyle:

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

Ankara, 19 Temmuz 2006

Son günlerde Büyükelçi Ross Wilson tarafından yapılan açıklamalar, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu güvenlik tehditleri karşısında kendini ve halkını savunma hakkı bulunmadığı şeklinde yanlış yorumlanmıştır.

Bu yorum Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin görüşünü yansıtmamaktadır ve Büyükelçi’nin sözlerinde de böyle bir niyet söz konusu değildi.

Elbette, her ülke gibi Türkiye’nin de kendini ve halkını savunma hakkı ve zorunluluğu vardır. Elli yıldan uzun bir zamanda müşterek savunma ve güvenliğe adanmış bir ittifakın üyeleri olarak omuz omuza verdik. Kısa süre önce, terörizmle mücadele ile PKK ve bağlantılarıyla mücadelenin de dâhil olduğu, iki tarafı ilgilendiren bütün meseleler üzerinde birlikte çalışma sözü verdik. Amerika Birleşik Devletleri ve Irak hükümetiyle birlikte çalışmak Türkiye’nin güvenliğini artırmanın temel unsuru olabilir.

Ülkelerimiz PKK ve karşı karşıya olduğumuz diğer güvenlik tehditleriyle birlikte mücadele ederken, Türkiye ve Başbakan Erdoğan hükümetiyle yakın işbirliğimizi devam ettirme isteğindeyiz.

XS
SM
MD
LG