Erişilebilirlik

'Binlerce Kişi Ölmüş Olabilir'


Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Michael Leavitt, Katrina kasırgası yüzünden binlerce kişinin ölmüş olabileceğini söyledi.

Leavitt bu açıklamayı CNN televizyonunda yayınlanan mülakatı sırasında yaptı. Bakan, Bush yönetiminin, ölü sayısının bu kadar yüksek olabileceğini söyleyen ilk yetkilisi oldu.

Kasırganın büyük hasar ve kayıplara yolaçtığı Louisiana eyaletinin New Orleans kentine askeri birlikler tarafından gıda ve yardım malzemesi sevkiyatı sürerken afetzedeler başka yerlere naklediliyor. Bu kişilerin komşu eyaletlerdeki barınma yerlerine nakledilmesinden sonra kentin sular altındaki geniş alanlarında ceset arama çalışması başlayacak. Yetkililer, sadece Cumartesi günü kentten 42,000 kişinin tahliye edildiğini söyledi. Kasırganın üzerinden altı gün geçtiği halde, kentin yaklaşık yüzde 80'i, taşan ve çevresindeki setlerin yıkıldığı Pontchartrain gölünün suları altında bulunduğu için sular altındaki mahallelere ve binlerce eve henüz ulaşılamadı. Bu arada bazı evlerin balkonlarında, kaldırımlarda ve sular altında caddelerde açıkça çesetler görülüyor. Bu durum, halk sağlığı yetkililerini, salgın hastalık tehlikesi konusunda kaygılandırıyor.

Bu arada yerel yöneticiler, federal hükümetin yardım çabasında geç kaldığı yolundaki eleştirilerini sürdürüyor. Başkan Bush ise yardımların artacağını söyledi.

Federal makamlar bölge halkını sabırlı olmaya çağırırken halkın sabrının taşmakta olduğunu gösteren belirtiler de giderek yoğunlaşıyor. Kentten kendi imkanlarıyla ayrılacak durumda olmayan, yoksul New Orleans'lıların çoğu resmi makamların bu konuda yardımını bekliyor. New Orleans Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı yaklaşık 200 polis memurunun, kente gereken yardımın zamanında ulaştırılmamış olması ve yağmacılık, ırza geçme ve cinayet gibi asayiş sorunlarıyla başa çıkılamadığı için görevlerini terkettikleri bildiriliyor.

Tanınmış medeni haklar hareketi liderlerinden Jesse Jackson, kentte kalanların çoğu yoksul siyahlar olduğu için Washington'un yardım konusunda yavaş hareket ettiğini öne sürdü.

Siyah rahip Jackson, NBC televizyonunda katıldığı bir programda "New Orleans Afrika'dan köle taşıyan gemilerin geldiği yerlerden biriydi. Kölelik ve ayrımcılık geleneğinin hala devam ettiği anlaşılıyor," diye konuştu.

Başkan Bush ise Cumartesi günleri yaptığı haftalık radyo konuşmasında, sorunun farkında olduğunu belirtti ve yeni yardım vaadinde bulundu. Louisiana ve Mississippi eyaletlerinde şu anda 21,000'den fazla ulusal muhafız gücü mensubunun yardım ve kurtarma çalışmalarına katıldığını ve 7,000 askerin daha federal hükümet tarafından bölgeye gönderileceğini söyledi.

Başkan, "Yüzölçümü İngiltere'den daha büyük olan bir alanı etkileyen bu doğal afet, eyalet ve yerel yönetimlerin yeteneklerinin çok üzerinde sorunlar yarattı, sonuçta birçok vatandaşımız gereken yardımı alamıyor. Özellikle New Orleans'da durum kötü ve bunu kabul etmemiz mümkün değil," diye konuştu. Bush Cuma günü afet bölgesinde inceleme yapmış ve yardım çabasında aksaklıklar olduğunu söylemişti.

Kongre'nin olağanüstü toplanarak çıkarttığı, bölgeye 10.5 milyar Dolarlık federal acil yardımı öngören yasa Başkan Bush tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi. Bu arada Başkan Bush'un Pazartesi günü yeniden New Orleans'a gideceği açıklandı.

Federal Acil Durum Dairesi, FEMA, kurtarma ve yardım ekiplerinin büyük gelişme sağladığını, en az 7,000 kişinin kurtarıldığını ancak binlerce kişinin hala kurtarılmayı beklediğini açıkladı.

Afetzedelerin bölgeden başka yerlere taşınması için bazı Amerikan havayolu şirketleri, gönüllü uçuşlar düzenliyor. Başta Amerikan Kızılhaç Derneği olmak üzere birçok yardım kuruluşu da bölgede geçici barınma ve yiyecek dağıtım merkezleri kurdu. New Orleans açıklarına sevkedilen, Amerikan donanmasına bağlı gemilerde de afetzedelere geçici barınma olanağı ve tıbbi bakımları sağlanıyor.

Amerika'daki çeşitli etnik grupların açtığı yardım kampanyalarına Amerika'da yaşayan Türkler da katıldı. Ülkenin çeşitli yerlerindeki Türk-Amerikan derneklerinin üst kuruluşları olan Washington'daki Türk-Amerikan Dernekleri Birliği (ATAA) ve New York'taki Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu (FTAA) üyelerini Katrina kasırgasından zarar görenlere yardım amacıyla bağış yapmaya çağırdı.

XS
SM
MD
LG