Erişilebilirlik

Bush: 'Yaralar Sarılacak'


Başkan Bush ülke tarihinin en büyük felaketlerinden biri olan Katrina kasırgasının yolaçtığı zararı gidermenin yıllarca sürebileceğini söyledi. Başkan, özellikle Louisiana, Mississippi ve Alabama eyaletinde ölümlere, binlerce kişinin evsiz kalmasına ve büyük tahribata yolaçan kasırgadan sonra girişilen yardım çalışmalarında insan hayatını kurtarmaya, hayatı yeniden düzene kavuşturmaya ve kapsamlı bir yeniden imar programına öncelik verileceğini bildirdi. Başkan bu çerçevede yol ve köprülerin onarılacağını, elektrik ve haberleşme hatlarının açılacağını kaydetti.

Başkan Bush dün akşam Beyaz Saray’ın bahçesine inen merdivenlerinde, yüzünde ciddi bir ifadeyle kararlı bir şekilde konuştu. Başkanın yanında tüm hükümet üyeleri de hazır bulunuyordu.

"Ülke tarihinin en ağır doğal felaketlerinden biriyle karşı karşıyız."

Bush felaketin kurbanlarına yardım için tüm bakanlıkların yaptığı işleri saydı. Başkan, ülkenin önündeki yolun çok zor olduğunu fakat umutsuz olmadığını söyledi. Başkan Bush, felaketten etkilenenlerin üzüntü ve korku içinde olduklarını ve kendilerini güç günlerin beklediğini kaydetti. Ancak Bush tüm ülkenin kendileriyle beraber olduğunu da vurguladı. Bush felaketzedelere şöyle seslendi:

"Zamanla hayatınızı yeniden düzene koyacağınızdan eminim. Yeni yeni mahalleler doğacak, New Orleans kenti yeniden kendini bulacak ve Amerika daha güçlü olacaktır."

Başkan tatilini erken keserek, Teksas’dan dün Washington’a döndü. Başkanın uçağı Air Force One, felaket bölgesi üzerinde alçalarak, kendisine felaketin yarattığı tahribatı havadan görme imkanını verdi. Bush konuşmasında on binlerce evin onarılmaz hale geldiğini ve Mississippi nehrinin ağzındaki Körfez bölgesinin tümüyle tahrip olduğunu söyledi. Başkan Bush'un hafta sonuna doğru felaket bölgesine giderek inceleme yapacağı açıklandı.

Büyük bölümü sular altında bulunan New Orleans kentinde yağmalama olayları yaşanıyor. Halk sağlığı yetkilileri kentin sular altında olması nedeniyle kanalizasyon sisteminin çöktüğünü, evlerde kalan cesetler ve sulara karışan çeşitli kimyasal maddelerin, ayrıca temiz su bulunmamasının, hava sıcaklığının yüksek olduğu bölgede salgın hastalık tehlikesi yarattığını söylüyor.

Kasırga ve su baskınlarının yolaçtığı ölümlerin sayısı hakkında ise henüz resmi açıklama yapılmadı. Mississippi eyaletinde ölü sayısının 110'a ulaştığı bildiriliyor. Çeşitli haberlerde toplam ölü sayısının binlere çıkabileceği belirtiliyor.

'En masraflı felaket'

Katrina Amerikan tarihinin en masraflı doğal afeti oldu. Ekonomistler Katrina’nın Meksika Körfezi bölgesinde 25 milyar Dolarlık tahribat yarattığını tahmin ediyor.

Amerika’nın petrol ve doğal gaz üretim işleme merkezi olan felaket bölgesinde denizden petrol çıkartma tesisleriyle 20 rafineri bulunuyor. Yirmi civarında petrol platformunun kayıp olduğu bildirilirken, bölgedeki petrol ve doğal gaz üretiminin en az yüzde 91’i kaybedilmiş bulunuyor.

Enerji sıkıntısını önlemek amacıyla ülkenin stratejik petrol rezervi devreye sokuldu. Ağır ekonomik kayba rağmen Merkez Bankası’ndan bir yetkili ekonominin bu ağır zararı kaldırabilecek durumda olduğunu söyledi. Buna karşı bazı ekonomistler ticaretin yüzde 20’sinin Meksika Körfezi aracılığıyla yapıldığını belirterek, bu kadar iyimser konuşmuyor.

Dünya liderlerinden destek mesajları geliyor

Amerika’ya dünya liderlerinden üzüntü ve destek mesajları geliyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan üzüntülerini bildirdi ve kasırga kurbanlarına ve ailelerine geçmiş olsun dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Başkan Bush’a “Sevgili George” diye başlayan bir mektup gönderirken, Suudi Arabistan Kralı Abdullah üzüntülerini iletti. İngiltere Kraliçesi üzüntülerini dile getirirken, Papa Benedict felaketten zarar görenlerle kurtarma görevlileri için dua ettiğini söyledi.

Rusya ve Venezüella yardım göndermeye hazır olduklarını bildirdiler. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC destek önerdi ve petrol üretiminde doğabilecek bir açığı kapatma taahhüdünü tekrarladı.

XS
SM
MD
LG