Erişilebilirlik

Felaket Bölgeleri Boşaltılıyor


Sular altındaki New Orleans kentinden binlerce kişi, başka yerlere naklediliyor. Çoğu açlık ve susuzluk çekiyor ve bir an önce New Orleans’ın sıcak, rutubetli havasından uzaklaşmak istiyor.

Afetzedeler arasındaki bir kadın şöyle diyor: “Bu şehre birinin gelip bize yardım etmesi lazım.. Ulusal Muhafız askerlerini devreye soksunlar.. Başkan Bush, ne olur buraya, bize yardım gönderin.”

Kasırga nedeniyle evlerini terketmeleri istenen ancak New Orleans dışına çıkamayan binlerce kişi, New Orleans Konferans Merkezi ve kentin Süperdom adı verilen kapalı stadyumuna yerleştirilmişti. Son günlerde bu iki yerde de koşullar giderek kötüleşti. Süperdom’da bir New Orleans’lı şikayetini şöyle dile getiriyor:

“Kimse yok... Buraya birinin gelip sorumluluğu üstlenmesi lazım. Buradaki insanların bir önce başka yerlere nakledilmesi şart.”

Kapalı stadyuma sığınmış olan binlerce kişiden 12 bini başka yerlere nakledildi. Çoğu, yaklaşık 500 kilometre ötede komşu Teksas eyaletinin Houston kentindeki Astrodome adlı kapalı stadyuma götürüldü. Ancak bu kişilerin yerine New Orleans’dan yine binlerce kişinin başka yerlere otobüslerle nakledilme imkanına kavuşmak için kapalı stadyuma sığındığı görülüyor. Başkan Bush bugün bölgede inceleme yapıyor. Bush, yardım çalışmalarında aksamalar olduğunu kabul etti ve hızla ek önlemler alınması gerektiğini söyledi. Bush şöyle konuştu:

“Afetzedelere yardım için birçok kişi yoğun çaba harcıyor. Hepsine teşekkür ediyorum. Ancak gördüğümüz sonuçları kabul etmemiz mümkün değil. Felaket bölgesindeki vatandaşlarımıza söz veriyorum: Kontrolu sağlamak için gereken herşeyi yapacak, bütün imkanları buraya sevkedeceğiz.”

New Orleans’da yağmalama olayları yaşanıyor ve bazı sivillerin silahlarla dolaştığı görülüyor. Bu durum yardım çalışmalarını da zorlaştırıyor. Televizyon yayınlarında, kentten çıkmaya çalışan New Orleanslıların öfkeli olduğu görülüyor. Bu insanlar, “Yardım neden bu kadar gecikti? Neden buraya çok sayıda helikopter gönderilmiyor?...” diye soruyor.

New Orleans’da halkın yanı sıra yerel yöneticiler de federal hükümetten gelen yardımların yavaşlığı konusunda şikayetlerini dile getiriyor. New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin bir radyo programında duyduğu düş kırıklığını şu sözlerle dile getirdi:

“Burada olan bir ulusal afet... Nereden bulursanız bulup bütün şehirlerarası otobüsleri buraya sevketmeniz lazım ki bu insanları başka yerlere nakledelim. Yardımı koordine edenler bunu bile düşünemiyorlar ve durumumuz çok çok kötü...”

Belediye Başkanı, konuşmasında bazı hoş olmayan sözler kullanması nedeniyle yayın sırasında bu sözlerin duyulması 'bip' sesiyle engellendi.

Tatilde bulunan Amerikan Kongresi’nin üyeleri, afet bölgesine acil yardım için 10 milyar Dolarlık bir harcamayı onaylamak üzere olağanüstü toplantıya çağrıldı. Ancak yardım görevlileri, ihtiyaç duyan herkese yardım ulaştırmanın daha uzun zaman alabileceğini belirtiyor. Yardımları koordine eden Federal Acil Durum Dairesi Başkanı Michael Brown şöyle diyor:

“İlk şok geçerken ve seller çekildikçe afet bölgesinde kalanların yerlerini belirleyip mahallelere girerek, tek tek evlerde arama yapmaya başlıyoruz. Bu çalışmada, önümüzdeki birkaç gün içinde hızlı ilerleme kaydedeceğimizi umuyorum.”

Katrina kasırgasından sonra yardım ve kurtarma çalışmaları için bazı yabancı ülkelerde katkıda bulunmayı önerdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Amerika’nın dünyanın başka yerlerindeki afetlerden sonra her zaman yardıma koştuğunu hatırlatarak şimdi diğer ülkelerin Amerika’ya yardım etmesi gerektiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG