Erişilebilirlik

WikiLeaks Destekçileri Misillemede Bulunuyor


WikiLeaks Destekçileri Misillemede Bulunuyor
WikiLeaks Destekçileri Misillemede Bulunuyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı kriptolarını yayınlayan WikiLeaks İnternet sitesiyle ilişkisini kesen şirketlere sanal ortamda saldırı düzenleniyor. İsimlerini açıklamayan hackerler, “İntikam Operasyonu” adı altında MasterCard kredi kartı şirketinin internet sitesini çökerttiklerini açıkladı.

MasterCard Pazartesi günü WikiLeaks’e yapılan bağışları işleme koymayacağını açıklamıştı. Daha önce de İnternet üzerinde ödeme hizmetleri sunan PayPal İnternet sitesi WikiLeaks’in hesabını dondurmuştu.

WikiLeaks Amerika Dışişleri Bakanlığı kriptolarını yayınlamaya devam ediyor ve çok ciddi siyasi baskı altında. Bugün yayınlanan kriptolardan birinde Amerikan yönetiminin MasterCard ve Visa adına Rusya nezdinde lobi yaptığını gösterdi.

WikiLeaks İnternet sitesinin kurucusu Assange, dün teslim olduktan sonra Londra’da gözaltına alındı. Kefaletle serbest bırakılma talebi reddedilen Assange’ın İsveç’e iadesi görüşülüyor. İsveçli yetkililer hakkındaki cinsel taciz ve tecavüz suçlamaları nedeniyle Assange’ı sorgulamak istiyor. İsveçli savcu Marianne Ny, soruşturmanın WikiLeaks’in gizli Amerikan belgelerini yayınlamasıyla bir bağlantısı olmadığını söyledi ve Assange’ı Amerika’ya iade etmeyi düşünmediğini açıkladı.

WikiLeaks Belgeleri Yayınlamaya Devam Ediyor

Son yayınlanan Amerikan diplomatik kriptolarında, Lockerbie bombacısının İskoçya’daki cezaevinde ölmesi durumunda, Libya’nın İngiltere’nin çıkarlarına zarar verebileceği yönünde Londra hükümetinin kaygılarına yer veriliyor.

2009 yılında yazılan bir kriptoda, bir Amerikalı diplomat Libya’nın İngiltere’ye “haydutça” tehditler savurduğunu belirtiyor. Belgedeki bilgilere göre Lockerbie bombacısı olarak hüküm giyen Abdülbasit el Micrahi’nin cezaevinde tutulması durumunda, Trablus hükümetinin, İngiltere’yle ticaret anlaşmalarını iptal ve Libya’da yaşayan İngiliz vatandaşlarını taciz edebileceği belirtiliyor.

Abdülbasit’in geçen yıl serbest bırakılması, Washington ve Londra arasında gerginliğe yol açmıştı. 1989’da bir PanAm yolcu uçağının İskoçya semalarında bombalanmasından hüküm giyen el Micrahi, çoğu Amerikan vatandaşı toplam 270 kişinin ölümüne yol açmakla suçlanıyordu.

Avustralya: Sorumluluk Washington’da

Amerikalı yetkililer, bazı hükümetlerin WikiLeaks skandalının ardından Washington’a daha mesafeli davrandığını açıkladı.

Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, gizli Amerikan diplomatik belgelerinin kamuoyuna sızmasının sorumluluğunun WikiLeaks’de değil, Washington’da olduğunu savundu.

Rudd, yasal sorumluluğu olanların, bu belgeleri WikiLeaks’e sızdıran kişiler olduğunu söyledi. Avustralya Dışişleri Bakanı, bu açığın Amerika’nın kendi güvenlik sisteminde sorunlara işaret ettiğini belirti.

XS
SM
MD
LG