Erişilebilirlik

Washington’da ‘Mali Uçurum’ Trafiği Hızlandı


Amerika’da 6 Kasım seçimleri geride kalırken, ekonomi yeniden öncelikli konu olarak öne çıktı. 1 Ocak tarihi itibariyle Bush döneminden kalma vergi indirimlerinin sona erecek olması, buna karşılık kamu harcamalarında otomatik kesintilerin başlama olasılığı tarafları “mali uçurum” olarak adlandırılan bu ekonomik risk konusunda acil çözüm bulmaya zorluyor.

Seçimlerden hemen sonra Kongre’nin iki kanadındaki Demokrat ve Cumhuriyetçiler konu hakkında kendi görüşlerini ortaya koymak üzere ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi. Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, sosyal güvenlik ve sağlık harcamalarında kesinti yapılması karşılığında vergi gelirlerini artıracak formül üzerinde Demokratlar'la anlaşabileceklerinin işaretini verdi. Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid ise bu tür sosyal programlardan kesintinin düşünülemeyeceğini söyledi.

Bugün de Başkan Barack Obama, Beyaz Saray’da bu konuda kısa bir açıklama yaptı. Basın mensuplarından soru almayan Obama açıklamasında, seçimler sonrasında halkın söz değil, eylem beklediğini söyledi ve ortak bir yol bulma amacıyla gelecek hafta Kongre liderlerini görüşmeye çağırdı. Obama, yine aynı şekilde iş dünyası, sendikalar ve sivil toplum örgütü liderleriyle de görüşmeler yapacağını söyledi.

Obama devlet harcamalarını kısmanın şart olduğunu, ancak bu hedefe, halkın refahına katkıda bulunan programları keserek ulaşılamayacağını belirtti. Başkan, seçim sonuçlarının, halkın 250 bin dolardan fazla yıllık geliri olan mükelleflerden daha fazla vergi alınmasına destek verdiğini de sözlerine ekledi. Obama, vergileri artırmanın ve harcamaları kısmanın orta yol oluğunu da vurguladı.

Tunçalp: 'Uçurum işsizliği yükseltebilir'

Washington’da ‘Mali Uçurum’ Trafiği Hızlandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:21 0:00
Linki indirmek için


Demokrat ve Cumhuriyetçiler “mali uçuruma” gidişi durduramazsa, bazı ekonomistlere göre Amerika’nın 2008 yılındaki gibi yeniden ekonomik durgunluğa girmesi muhtemel. Konuyla ilgili olarak Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Washington merkezli Sidar Global Advisors danışmanlık şirketinin direktörü Emre Tunçalp, “Anlaşma sağlanamazsa, devlet harcamalarında 600 milyar dolarlık bir kesinti söz konusu. Bu kesintiler yapılırsa, ekonominin %4 oranında küçültmesi bekleniyor. Doğru adımlar atılamazsa, bu da Amerika’yı tekrar resesyona düşürür," diye konuştu.

Tunçalp, bu kesintilerin istihdam üzerinde de baskı oluşturacağına dikkati çekiyor: “Tarafsız bir kuruluş olan Kongre Bütçe Dairesi’nin son verilerine göre mali uçurumun önüne geçilmezse, halen %7,9 düzeyindeki işsizliğin 2013 sonu itibariyle %9,1’e yükselmesi bekleniyor.”

SGA danışmanlık şirketi direktörü Emre Tunçalp’le mali uçurum konusunda yaptığımız söyleşiyi aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG