Erişilebilirlik

Obama'yı Mali Uçurum Bekliyor


İkinci bir dört yıl için Beyaz Saray’a seçilen Başkan Barack Obama’yı ekonomi açısından zorlu görevler bekliyor. Bu konuların başında da “mali uçurum” olarak adlandırılan ve Bush döneminden kalma vergi kesintilerinin sona ermesi ve kamu harcamalarında otomotik kesintilere gidilmesi ihtimali yer alıyor.

Yaklaşık 600 milyar dolarlık vergi artışı ile harcamalardaki kesintinin tarihi 1 Ocak 2013. 6 Kasım seçimleri nedeniyle Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bu konuda belirleyici karar alan taraf olmak istememişti.

Ancak şimdi her iki tarafın da 1 Ocak tarihinden önce bu konuda anlaşmaları gerekiyor. Ekonomistler, Obama ve Kongre’nin karar almaması durumunda artacak vergiler ve harcamalardaki kesintiler yüzünden Amerikan ekonomisinin yeniden durgunluğa sürüklenebileceği uyarısında bulunuyor.

Amerika, riskli konut kredilerinin tetiklediği 2008 mali krizinden tam olarak çıkabilmiş değil. Bu kriz, 1930’lardaki Büyük Buhran’dan bu yana Amerika’nın karşı karşıya kaldığı en ağır ekonomik dönem olarak biliniyor. Avrupa ekonomilerine göre daha iyi olsa da, halen %2 düzeyinde gerçekleşmesi beklenen ekonomik büyüme tam olarak Amerika’nın istediği canlılığı sağlamış değil.

Ancak 6 Kasım seçimlerinde Kongre’deki siyasi tablo değişmediğinden “mali uçuruma” gidilmemesi için Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında uzlaşma sağlanması hala zor.
Seçimlerde, Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’nde, Demokratlar da Senato’da çoğunluklarını korudular.

Zaten mali uçurum riski de Demokrat Başkan Obama ile Cumhuriyetçi muhalefetin vergiler ve harcamalar konusunda son iki yıldan bu yana gideremedikleri görüş ayrılıklarından kaynaklanıyor.

Her iki taraf da vergilerin artmasını ve harcamalarda otomatik kesintiye gidilmesini istemiyor.

Vergiler konusunda öne çıkan konu Obama’nın zenginlerden daha fazla vergi alınmasını istemesi, Cumhuriyetçilerin ise buna karşı çıkması.

Ancak Amerika’nın kamu borçları artmaya devam ederken, borçlanma tavanının yeniden yükseltilmesi konusu da gündeme gelebilir. Şu an kamu borçları 16 trilyon dolar değerinde. Obama bu borç yükünü azaltma vaadinde bulunsa da, Kongre ile anlaşamadığından borçlar artamaya devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG