Erişilebilirlik

Washington’un Seçim Sonrası Gündemi Mali Uçurum


İkinci bir dört yıl için Başkan seçilen Barack Obama ilk iş olarak Amerika’nın borç yükü konusunda Kongre ile uzlaşma yolu arıyor.

Beyaz Saray, Obama’nın bu konuyu görüşmek üzere Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner ile bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Obama yönetimi ile Kongre’nin 1 Ocak günü başlayacak bazı otomatik ekonomik önlemler konusunda uzlaşmaya varması gerekiyor. Bu önlemler, daha önce Kongre ile Beyaz Saray arasında sağlanan anlaşmanın bir sonucu. Bu anlaşmaya göre 1 Ocak itibariyle Başkan Bush dönemindeki vergi indirimleri sona erecek, kamu harcamalarında otomatik kesintiler başlatılacak. Bu durum “mali uçurum” olarak da adlandırılıyor. Ekonomistler bu iki önlemin 1 Ocak tarihi itibariyle yürürlüğe girmesi halinde Amerikan ekonomisinin bir kez daha resesyona sürüklenmesinden kaygı duyuyor.

Başkan Barack Obama, yılda 250 bin dolardan fazla geliri olan Amerikalılar’ın daha fazla vergi ödemesini istiyor, ancak bu görüş Cumhuriyetçiler tarafından reddediliyor.

Ancak dün bir basın toplantısı düzenleyen Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner bu konuda geri adım atabileceklerinin işaretini verdi ve sosyal güvenlik ve sosyal sigorta programlarında bazı değişiklikler yapılması karşılığında devletin yeni gelir kaynakları yaratmasına destek verebileceklerini söyledi. Ancak Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid hiç kimsenin borçlar konusunda orta yol bulmak için sosyal programları ve bunların sağladığı hakları değiştiremeyeceğini bildirdi.

Tarafların 1 Ocak tarihine kadar bulacakları formülün uzun soluklu olması beklenmiyor. Çünkü 6 Kasım seçimleriyle Kongre’ye seçilen üyeler henüz yeni dönem çalışmalarına başlamadı. Yeni Kongre üyeleri Ocak 2013’te görev başı yapacak. Şu anda çalışmalarına devam eden eski dönem Kongre üyelerinin bu nedenle uzun vadede etkili olabilecek değişiklikleri Kongre’nin yeni dönem çalışmalarına bırakmaları bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG