Erişilebilirlik

Türk Jetleri PKK'nın Irak'taki Mevzilerini Bombaladı


Tyler Clary of the U.S. celebrates winning the men's 200m backstroke final with an Olympic record.
Tyler Clary of the U.S. celebrates winning the men's 200m backstroke final with an Olympic record.

Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı jetler, sabah Hakkari’de on askerin öldüğü pusunun ardından akşam saatlerinde PKK’nın Irak’taki mevzilerini bombaladı.

Uçakların sınıra yakın Kandil ve Zap bölgelerini bombaladığı ve kayıpsız üslerine geri döndüğü bildiriliyor. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, PKK’nın güvenlik kuvvetlerine karşı düzenlediği saldırılara sert misillemeler yapılacağını söylemişti.

Çukurca’daki saldırıda 11 asker de yaralanmıştı.

Hakkari Çukurca’daki saldırının ardından gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, PKK’ya misilleme için Ramazan ayının bitiminin beklenmeyeceğini bildirdi. Erdoğan ayrıca geçen haftasonu yaptığı konuşmasında söylediği “Terörle arasına mesafe koymayanlar, bedelini ödeyecek. Bundan sonra konuşulmaz, uygulanır,” diye konuşarak erken bir askeri operasyona işaret etmişti.

Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği, Çukurca’daki saldırının ardından ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi. Büyükelçiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’nin Amerikalı müttefikleri, bir kez daha, Türk askerlerinin bu kez Hakkari ilinde hayatını kaybetmelerinden ötürü, derin üzüntü duymaktadır. Amerika Birleşik Devletleri adına, şehitlerin aileleri ve dostlarına yürekten başsağlığı dileklerimi gönderiyorum. Türkiye’nin, ABD’nin terör örgütü ilan ettiği PKK ile mücadelesinde yanında yer almaktayız."

Öte yandan Hakkari Haber TV'den Feyzullah Taş, akşam saatlerinde Çukurca bölgesinde de PKK operasyonlarının devam ettiğini söyledi. Feyzullah Taş, Amerika'nın Sesi'nden Alparslan Esmer'in sorularını yanıtladı. Söyleşiyi aşağıdaki audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Washington: 'PKK'yla Mücadelede Türkiye'nin Yanındayız'

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Çukurca'da düzenlenen pusu sonucu askerlerin ölmesinden büyük üzüntü duyduklarını açıkladı ve ölen askerlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Victoria Nuland
Victoria Nuland

Operasyondan birkaç saat önce olağan basın brifingini veren Nuland'a, Türkiye'nin saldırıya karşı misillleme yapabileceği olasılığı hakkında soruldu, ancak Nuland "Varsayımsal bir operasyon hakkında konuşmak istemiyorum," dedi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nuland, "Türkiye'yi terörle mücadelesinde destekliyoruz ve Türk hükümetiyle her türlü terörle mücadele amacıyla birlikte çalışmaya devam edeceğiz," diye konuştu.

XS
SM
MD
LG