Erişilebilirlik

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’yle Bağı Güçlendi mi?


(ARŞİV) Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene
(ARŞİV) Eski ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene

Eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki evinin FBI tarafından aranmasının ardından ve Cumhuriyetçi Partili adayların önseçimlerde aldıkları zaferlerle birlikte eski ABD Başkanı’nın Cumhuriyetçi Parti’yle ilişkisinin derinleştiği yorumu yapılıyor.

Trump’ın evinin aranmasının ardından Cumhuriyetçiler’den bu hafta içinde gelen tepkiler partinin Trump’ı yakınında tutttuğunun çarpıcı bir örneği olarak görülüyor.

2024 yılında başkan adayı olmayı değerlendiren Florida Valisi Ron DeSantis gibi isimler Trump’ı savunanlar arasındaydı. Trump’a yönelik eleştirileriyle bilinen Maryland Valisi Larry Hogan da aramayı sorgulayarak ayrıntı verilmesini talep etti.

Washington’da Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mİtch McConnell’dan komplo teorilerini savunan Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene’e kadar Cumhuriyetçiler Trump’ı savundu.

Trump’ın desteklediği adaylar önseçimlerde başarılı

FBI aramasından önce toplamda Mayıs ayından bu yana Trump’ın desteklediği 180 aday önseçimleri kazanırken 20’den azı önseçimi kaybetti.

Temsilciler Meclisi’nde 6 Ocak Kongre saldırısının ardından Trump’ın azledilmesini destekleyen 10 Cumhuriyetçi temsilciden yalnızca ikisinin Kongre’de gelecek dönem göreve devam etmesi bekleniyor.

Kongre üyesi Herrera-Beutler Salı günü yapılan önseçimlerde yenilgiyi kabul etmişti.

Temsilciler Meclisi’ndeki 6 Ocak komisyonun Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Liz Cheney’nin de gelecek hafta yapılacak önseçimi kaybetmesi riski bulunuyor.

Trump’ın siyasi olarak hedef aldığı Wyoming’i temsil eden Kongre üyesi Cheney’nin önseçimi kaybetmesi öngörülüyor ve bu durumda Liz Cheney’ye yakın isimler Kongre üyesinin 2024 yılındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi ya da bağımsız olarak aday olabileceğini belirtiyor.

Trump ve Trump’a yakın Cumhuriyetçiler için siyasi ve hukuki riskler

Ancak buna rağmen Trump ve ona yakın Cumhuriyetçiler Kasım’da yapılacak ara seçimler öncesinde ivmelerini kaybetmelerine yol açabilecek siyasi ve hukuki tehditlerle karşı karşıya.

Yaz aylarında Trump’ın desteklediği adayların önemli bir kısmı önseçimde zafer kazanmış olsa da sonbaharda durumun değişebileceği belirtiliyor. Bu durum özellikle Connecticut ve Maryland gibi Demokrat eğilimli eyaletlerdeki valilik yarışları için geçerli.

2024 yılında Beyaz Saray yarışına katılma olasılığı bulunan Cumhuriyetçiler’in de yoğun bir seyahat programı kapsamında siyasi açıdan önem taşıyan eyaletleri ziyaret etmeleri bekleniyor.

Anketlerde Cumhuriyetçi seçmenin ikinci tercihi olarak görünen Florida Valisi Ron DeSantis ve eski Başkan Yardımcısı Mike Pence bu isimler arasında.

Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’a karşı olanların oluşturduğu Cumhuriyetçi Denetim Projesi ve Demokrasiyi Koru platformu seçimlerde çekişmeli olan yedi eyalette Trump’ın 6 Ocak Kongre saldırısındaki rolüne odaklanan 3 milyon dolarlık televizyon ve dijital reklam kampanyası başlattı.

Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina, Pennsylvania ve Wisconsin’da yayınlanacak reklamlar Trump’ın herhangi bir delile dayandırmadan ortaya attığı, gündeme getirmeye devam ettiği ve 6 Ocak Kongre saldırısını kışkırtan seçim usulsüzlüğü yalanlarını kınayan Cumhuriyetçi seçmenlerin ifadelerini içeriyor.

Reklamlardan birinde Trump’ın bir daha asla kamu görevinde olmaması gerektiğini savunan Cumhuriyetçi Kongre üyesi Liz Cheney de yer alıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG