Erişilebilirlik

FBI Trump’ın Florida’daki Evinde Arama Yaptı


Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerinin eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki Mar-a-Lago tatil tesisinde arama yaptığı belirtildi. Trump yaptığı açıklamada FBI görevlilerinin evdeki bir kasayı kırarak açtığını söyledi.

FBI yetkililerinin hangi gerekçeyle ya da Trump'la ilgili yürütülen hangi soruşturma kapsamında Mar-a-Lago’da arama yaptığı net değil. Eski Başkan Donald Trump da yaptığı uzun açıklamada aramanın neden yapıldığına değinmedi.

Donald Trump uygulanan arama emrine ilişkin yaptığı uzun yazılı açıklamada, “İlgili hükümet daireleriyle işbirliği yapılmasının ardından evime yönelik bu önceden bildirilmeyen baskın gerekli ve uygun değildi” ifadelerini kullandı.

Florida'ya götürülen Beyaz Saray belgeleri

Adalet Bakanlığı’nın Trump’ın resmi başkanlık kayıtlarını Florida’daki tesisine götürmesine ilişkin bir soruşturma yürüttüğü biliniyor.

FBI yetkililerinin Trump'ın Florida'daki evinde yaptığı aramanın da bu soruşturmayla bağlantılı olduğu üzerinde duruluyor.

ABD’de resmi devlet kayıtlarının muhafaza edildiği ABD Ulusal Arşiv ve Kayıt İdaresi’nin Şubat ayında Kongre’yi Trump’ın Florida’daki evinde 15 kutu Beyaz Saray belgesine ulaşıldığına ilişkin bilgilendirdiği biliniyor. Bunların bazılarında gizli bilgi ve belgelerin olduğu belirtiliyor.

Eski Başkan Donald Trump çok sayıda dava ve soruşturmayla karşı karşıya.

Adalet Bakanlığı Trump yanlılarının Kongre binasını bastığı 6 Ocak saldırısına ilişkin gittikçe derinleşen ve son dönemde Trump’ın yakın çevresine ve eski Beyaz Saray yetkililerine kadar uzanan bir soruşturma da yürütüyor.

Adalet Bakanlığı sözcüsü Dena Iverson uygulanan arama emrine ilişkin yorum yapmadı.

Trump aramaya tepki gösterdi

Eski ABD Başkanı Trump yazılı açıklamasına “Ulusumuz için karanlık günler. Palm Beach’teki güzel evim şu anda kuşatma altında ve çok sayıda FBI görevlileri işgal etmiş durumda” ifadeleriyle başladı.

Eski Başkan Donald Trump, “Daha önce bir ABD Başkanı’nın başına bunun gibi bir şey gelmedi” dedi.

Donald Trump FBI görevlilerinin evinde arama yapmasını, “adalet sisteminin silah olarak kullanılması ve kendisinin 2024 yılında başkanlık seçimlerinde aday olmasını istemeyen Radikal Sol Demokratlar’ın bir saldırısı” olarak değerlendirdi; “Böyle bir saldırı ancak Üçüncü Dünya ülkelerinde olur. Ne yazık ki ABD de bu ülkelerden biri haline geldi” diye yazdı.

Florida’daki evinde arama yapılmasını Watergate olayına benzeten Trump, FBI yetkililerinin Mar-a-Lago’daki kasaya bile baktıklarını belirtti, “Bu ve Watergate arasında ne fark var? Bu kez Demokratlar ABD’nin 45. Başkanı’nın evine giriyor” ifadelerini kullandı.

ABD'de federal yasa uyarınca gizli belgelerin yetkisiz ya da izinsiz yerlere götürülmesi yasak. Ancak Trump'ın belgelerin gizliliğinin kaldırılması konusunda kendisinin nihai otorite olduğunu savunabileceği belirtiliyor.

Gizli bilgilerin yönetimi konusunda çeşitli yasalar ve kurallar bulunuyor. Bunlar arasında bu tür kayıtların alınıp yetkisi olmayan bir yere taşınmasını suç kabul eden ve beş yıla kadar hapis cezası öngören bir yasa da var.

Bir başka tüzüğe göre de gizli kayıtları kasıtlı olarak usulünce muhafaza etmemek ya da ihmalkar şekilde muhafaza etmek suç sayılıyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG