Erişilebilirlik

Trump'ın Siyasi Geleceği Tartışılıyor


VOA TÜRKÇE - Florida’daki evinin dün Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından arandığını açıklayan eski Başkan Donald Trump, destekçilerine gönderdiği mesaj ve e-postalarda bağış talep ederek soruşturma haberlerini avantaja çevirmeye çalışıyor. Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin bazılarından eski başkanın evinin aranmasına tepki var.

ABD’de eski bir başkanın evinin FBI tarafından ilk kez aranması, Trump’ın 2021 yılı Ocak ayında görevden ayrılırken gizli kayıtları Beyaz Saray’dan yasa dışı olarak taşıyıp taşımadığına ilişkin federal soruşturmada ciddi bir tırmanmaya işaret ediyor.

Trump 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday olacağını resmi olarak açıklamadı ancak zaman zaman yaptığı konuşmalarda bu imada bulunuyor.

Kasım ayında Kongre’deki dengeyi belirleyecek olan ara seçimler öncesinde Cumhuriyetçi Parti’nin ön seçimlerinde önemli rol oynayan eski Başkan Trump, Palm Beach’teki Mar-a-Lago malikanesinde yapılan aramayı Demokrat Joe Biden yönetiminin siyasi bir hamlesi olarak göstermeye çalıştı.

Bağış toplamak amacıyla destekçilerine gönderilen e-postada Trump, “Desteklediğim adayların büyük zaferler kazandıklarını ve tüm anketlerde üstünlüğümü görünce, Cumhuriyetçi Parti’yi ve beni bir kez daha durdurmaya çalışıyorlar. Kanunsuzluk, siyasi yargılama ve Cadı Avı ortaya çıkarılmalı ve durdurulmalı” ifadelerini kullandı.

Trump 2020 yılında seçimi Biden karşısında kaybetmesinden günler sonra Save America adlı siyasi eylem komitesini kurmuştu. Şimdiye kadar 100 milyon dolardan fazla bağışın toplandığı belirtiliyor.

Soruşturmanın odağı Beyaz Saray kayıtları

Trump dün yaptığı açıklamada, Florida’daki evinin çok sayıda FBI yetkilisi tarafından arandığını ve kasaya bile baktıklarını belirtmişti.

Trump’ın oğlu Eric Trump da Pazartesi akşamı Fox News’a yaptığı açıklamada FBI aramasının babasının Beyaz Saray’dan götürdüğü belge kutularıyla ilgili olduğunu söyledi.

Bu soruşturma eski Başkan Donald Trump’ın görevden ayrıldıktan sonra karşı karşıya olduğu çeşitli soruşturmalardan biri.

Adalet Bakanlığı Trump destekçilerinin Kongre binasını bastığı 6 Ocak saldırısına ilişkin de ayrı bir soruşturma yürütüyor.

Trump ise 2020’deki başkanlık seçimlerinde oyların çalındığı ve geniş çaplı bir usulsüzlük olduğu iddialarını bu yönde bir delil olmamasına rağmen sürdürüyor.

Arama emri için muhtemel gerekçenin gösterilmesi gerekiyor

ABD Başkanlık Kayıtları Yasası, bilgi notları, mektup, notlar, e-postalar, fakslar ve başkanın resmi görevlerine ilişkin diğer haberleşme ve yazışmaların muhafaza edilmesini gerektiriyor.

Soruşturmayı yürüten makamın bir suç işlendiğine ilişkin muhtemel bir gerekçeyi ortaya koyarak yapılacak aramanın haklı olduğunu göstermesi ve özel bir mülkün aranmasına federal bir yargıcın onay vermesi gerekiyor.

Trump’ın evinin aranmasına kendisinin göreve getirdiği bir isim olan FBI Başkanı Christopher Wray ve Biden tarafından göreve getirilen Adalet Bakanı Merrick Garland’ın onay vermiş olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Beyaz Saray’dan bir yetkili Başkan Biden’a aramayla ilgili önceden bilgi verilmediğini söyledi.

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin bazıları FBI aramasına tepki gösterdi

Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin bazıları FBI’ın aramasının ardından eski Başkan Donald Trump’ı savunuyor.

Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in lideri Kevin McCarthy, FBI’ın yaptığı aramaya tepki gösterdi.

McCarthy, Adalet Bakanı Garland’a “belgelerini muhafaza et, takvimini boşalt” diyerek ara seçimlerde Cumhuriyetçiler’in Kongre’de çoğunluğu ele geçirmesinden sonra soruşturma başlatma tehdidinde bulundu.

Güney Carolina eyaletini temsil eden Senatör Lindsey Graham Twitter’da paylaştığı mesajında ara seçimlere 100 günden daha az zamanın kaldığına dikkat çekerek, “Başkan Trump 2024’te muhtemelen yeniden aday olacak. Kimse hukukun üstünde değildir. Hukuk siyasetin üzerinde olmalı. Geçmişte olanlara bakılacak olursa, Trump soruşturmalarına ilişkin duyulan şüphe haklı. Son soruşturmayla ilgili şeyleri zaman gösterecek. Ancak seçime bu kadar az zaman kala eski bir başkanla ilgili böyle bir soruşturma başlatmak problemlinin ötesinde” diye yazdı.

Ohio eyaletini temsil eden ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu üyelerinden olan Kongre üyesi Mike Turner FBI Başkanı Christopher Wray’den bilgilendirme toplantısı yapmasını istedi.

Mitch McConnell'ın geç yorum yapması dikkat çekti

Senato'daki Cumhuriyetçiler'in lideri Senatör Mitch McConnell'dansa aradan uzun zaman geçtikten sonra bir açıklamanın gelmesi dikkat çekti.

McConnell bugün akşam saatlerinde yayınladığı kısa açıklamada, "Ülke, Pazartesi günkü olaylara neden olan unsurlara kapsamlı ve derhal bir izahat getirilmesini hak ediyor. Adalet Bakanı Garland ve Adalet Bakanlığı, Amerikan halkına şimdiye kadar zaten yanıtlar sunmalıydı ve bunu hemen yapmalılar" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti'nin grup başkanı John Barrasso ise ''eski bir başkanın evinin basılması daha önce görülmemiş bir durum. Adalet Bakanlığı Amerikan halkına buna kimin onay verdiğini ve neden yapıldığını hızla ve şeffaf bir şekilde anlatmak zorunda'' ifadelerini kullandı.

Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence de Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Başkan Trump'ın konutunun aranması konusunda milyonlarca Amerikalı'nın endişesini paylaştığını" belirtti.

Pence, "Dün atılan adım adalet sistemimize halkın güvenine zarar veriyor ve Adalet Bakanı Garland neden bu adımın atıldığını Amerikan halkına eksiksiz şekilde anlatmalı ve bunu derhal yapmalı " ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Partili başkanı Nancy Pelosi ise NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, FBI’ın arama yaptığından telefonuna gelen son dakikalarla haberdar olduğunu ve konuyla ilgili bilgisinin yalnızca kamuoyundaki bilgilerle sınırlı olduğunu söyledi, “Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz” dedi.

Bir grup Trump destekçisi FBI aramasını protesto etti

Eski Başkan Donald Trump Cumhuriyetçi Parti’nin en etkili sesi olmaya devam etse de son anketler Florida Valisi Ron de Santis’i destekleyen Cumhuriyetçi seçmen sayısının gittikçe arttığını gösteriyor.

Trump’ın Cumhuriyetçi Parti içindeki itibarı da 6 Ocak Kongre saldırısına ilişkin komisyon oturumlarının ardından darbe almış durumda. Reuters/IPSOS’un geçtiğimiz ay yaptığı ankete katılan Cumhuriyetçiler’in üçte biri Trump’ın 2024 seçimlerinde aday olmaması gerektiğini düşünüyor.

Trump’ın Florida’daki evinin FBI tarafından arandığını açıklamasının ardından dün gece Mar-a-Lago yakınlarında bir grup Trump destekçisi toplanmıştı.

Bugün sabah saatlerinde de yaklaşık 20 Trump destekçisi eski başkanın evinin yakınlarındaki köprüde toplanarak FBI aramasını protesto etti.

Eski Başkan Trump’ın New Jersey’deki golf kulübünde Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Jim Banks’le yemek yemesi bekleniyor. Bu yemeğe başka Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin katılıp katılmayacağı bilinmiyor.

Mahkemeden Trump'ın vergi beyannamesine ilişkin karar

Başkent Washington'daki Temyiz Mahkemesi de Temsilciler Meclisi Vergi Komisyonu'nun eski Başkan Donald Trump'ın vergi beyannamelerini görme hakkı olduğuna hükmetti.

Trump komisyonun bu yöndeki talebinin siyasi olduğunu savunarak buna itiraz etmişti. Ancak mahkeme Trump'ın bu iddialarını haksız buldu ve komisyonun bu yöndeki talebinin yasama çalışmaları kapsamında haklı olduğuna karar verdi.

Vergi Komisyonu vergi kayıtlarının hızlı bir şekilde eline ulaşmasını beklediğini açıkladı.

Mahkeme kararı Trump'ın mali işleri ve vergi beyannamelerine ilişkin ayrıntıların bir sonraki başkanlık seçimi öncesinde ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.

Trump Amerika'nın tarihinde son 40 yıl içinde vergi beyannamesini açıklamayan ilk başkan.

Bu haberde Reuters'tan alıntılar yapılmıştır.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG