Erişilebilirlik

Trump Twitter'dan Kendisini Savunuyor


Başkan Donald Trump, Charlottesville’deki ırkçı şiddete dair açıklamasına gelen tepkilere Twitter üzerinden yanıt verdi. Medyayı ve Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’ı eleştiren Trump, sözlerinin yanlış yansıtıldığını savundu.

Trump geçen Cumartesi günü,olaylar ilk çıktığında yaptığı açıklamada şiddetten “birçok tarafı” sorumlu tutmuş ancak iki gün sonra neo-Naziler, beyaz ırkçılar ve Ku Klux Klan’ı isim vererek kınamıştı. Ancak Trump ertesi gün tekrar Cumartesi günkü değerlendirmesine benzer bir açıklama yapmıştı.

Trump’ın bu son açıklaması, hem Cumhuriyetçiler hem Demokratlar’ın yanısıra iş dünyası liderleri ve askeri yetkililer de dahil geniş yelpazede bir kesimden yoğun tepki gördü.

Bu kesim arasında öne çıkan isimlerden biri de Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham’di. Graham, Trump’ın sözlerinin “Amerikalıları iyileştirmediğini, böldüğünü” kaydetti.

Graham, “Başkan Trump yaptığı açıklamalarla, Charlottesville gösterisine katılan beyazların üstünlüğünü savunanlar, neo-Naziler ve KKK üyeleriyle Sayın Heyer gibi insanları tekrar ahlaki anlamda eş değer tutarak geriye doğru bir adım attı” diye konuştu.

Trump bu sabah paylaştığı mesajlarda ise bu sözlere ve eleştirilere şöyle yanıt verdi:

“Reklam peşinde olan Lindsey Graham, yanlış şekilde, KKK, neo-Naziler ve beyazların üstünlüğünü savunanlarla Sayın Heyer gibi insanlar arasında ahlaki denklik kurduğumu söyledi. Bu nefret verici bir yalan. Seçimde uğradığı bozgunu bir türlü unutamıyor. (Graham’ın temsil ettiği eyalet) Güney Carolina halkı hatırlayacak. Halk, yalan Haberin ne kadar sahtekar olduğunu daha da iyi öğreniyor. Nefret, bağnazlık vs. hakkında söylediklerimi tamamen yanlış yansıtıyorlar. Yazık!”

Trump, ABD İç Savaşı’nda isyancı Güney Ordusu komutanlarının heykellerinin yıkılmasına da yine Twitter üzerinden tepki gösterdi. Trump, “Harika ülkemizin tarihi ve kültürünün, güzel heykeller ve anıtların kaldırılmasıyla yıkılmakta olduğunu görmek üzücü. Tarihi değiştiremezsiniz ama ondan öğrenebilirsiniz. Robert E.Lee, Stonewall Jackson – şimdi sırada kim var? Washington, Jefferson? Çok aptalca! Şehirlerimizden, kasabalarımızdan ve parklarımızdan alınmakta olan güzellikler çok özlenecek ve yerleri asla doldurulamayacak” dedi.

Trump’a tepkiler

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joe Dunford, Amerika’da ya da ordusunda “ırkçılık ve bağnazlığa yer olmadığını” vurguladı ve Charlottesville’de olanlarla “büyük üzüntü” duyduğunu belirtti.

Temaslarda bulunduğu Çin’in başkenti Pekin’de konuşan Dunford, Amerika’daki dört kuvvet komutanının dün yaptığı benzer açıklamaları da övdü.

Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da gazetecilere yaptığı açıklamada, Charlottesville’de sergilenen “nefret ve şideti” kınadı.

Miami’de katıldığı bir etkinlikte konuşan Adalet Bakanı Jeff Sessions da, “Irkçılık, bağnazlık, nefret, şiddet ve ülkemizde çok sık gündeme gelen bu tür şeyleri hiçbir şeyleri kabul edemeyiz ya da özür dileyemeyiz” dedi.

Bu arada Trump’ın dün, gelecek hafta Arizona eyaletindeki Phoenix’te bir kampanya mitingi düzenleyeceğini duyurmasının ardından, bu kentin belediye başkanı Greg Standon, Trump’ın ziyareti ertelemesini umduğunu söyledi.

Stanton, “Ülkemiz hala Charlottesville’deki trajik olayların yaralarını sarmaya çalışırken, Başkan Trump’ın bir kampanya mitingi düzenlemeyi tercih etmesinden hayal kırıklığına uğradım. Eğer Başkan Trump eski şerif Joe Arpaio’yu affettiğini açıklamak için Phoenix’e gelirse, o zaman gerçek niyetinin hissiyatları daha da kızıştırmak ve ülkemizi daha fazla bölmek olduğu net biçimde anlaşılacak” diye konuştu.

Arpaio geçen ay, göçmenleri hedef alan trafik devriyelerinin durdurulmasını isteyen mahkeme kararına uymadığı için federal mahkeme tarafından mahkum edilmişti.

Charlottesville’deki şiddette bir Nazı sempatizanının aracını karşıt protestoculara sürmesi sonucu 32 yaşındaki Heather Heyer hayatını kaybetmiş, 19 kişi de yaralanmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG