Erişilebilirlik

Rusya'da beşinci Putin dönemi


Rusya Cumhurbaşkanı Putin bugün Kremlin'de düzenlenen törenle resmen görevine başladı.
Rusya Cumhurbaşkanı Putin bugün Kremlin'de düzenlenen törenle resmen görevine başladı.

Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda düzenlenen görkemli bir törenle beşinci kez ülkesinin lideri olarak göreve resmen başladı.

Aziz Andrew salonuna kırmızı halı üzerinde uzun bir yürüyüşle giren Putin yemin töreninin ardından yaptığı konuşmada, "Biz birleşik ve büyük bir halkız. Birlikte tüm engellerin üstesinden geleceğiz, tüm planlarımızı hayata geçireceğiz ve birlikte kazanacağız" dedi.

Putin'in yemin ederek beşinci kez resmen göreve başladığı tören Kremlin Sarayı'nda yapıldı.
Putin'in yemin ederek beşinci kez resmen göreve başladığı tören Kremlin Sarayı'nda yapıldı.

1999'dan bu yana Rusya'da Cumhurbaşkanı ya da Başbakan olarak görev yapan 71 yaşındaki Putin'in yeni görev süresi altı yıl.

Putin’in yemin ederek göreve başladığı tören, Rusya'nın Ukrayna'da iki yılı aşkın süredir devam eden savaşı nedeniyle ABD ve diğer bazı Batılı ülkeler tarafından boykot edildi.

Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus oligark Sergey Chemezov tören öncesinde Reuters'a yaptığı açıklamada, "Başkan Putin yeniden seçildi ve Batı bundan hoşlanmasa da yoluna devam edecek. Onun liderliğini ülke için istikrar anlamına geldiğini sokaktaki herhangi bir vatandaş da doğrulayacaktır. Ancak gelecekte aramızda işbirliği ya da çatışma bile olsa Putin’in yeni politikalarla gelen yeni bir kişi olmadığını Batı da anlayacak” dedi.

Putin Mart ayında, savaş karşıtı iki adayın teknik gerekçelerle engellendiği ve sıkı bir şekilde kontrol edilen seçimde oyların yüzde 87’sini alarak ezici bir zafer kazanmıştı.

71 yaşındaki Putin, yemin ederek, bir konuşma yaptı.
71 yaşındaki Putin, yemin ederek, bir konuşma yaptı.

En tanınmış muhalifi Aleksey Navalni Şubat ayında Kuzey Kutbu'ndaki bir açık hapishanede aniden öldü. Diğer muhalifler de ya çeşitli gerekçelerle hapse atıldı ya da yurtdışına kaçmak zorunda kaldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller dün yaptığı açıklamada Putin’in yemin törenine temsilci göndermeyeceklerini söyledi.

Miller, "Kazandığı seçimi kesinlikle özgür ve adil bulmuyoruz ama o Rusya'nın başkanı ve bu sıfatla devam edecek" dedi.

İngiltere, Kanada ve çoğu Avrupa Birliği ülkesi de yemin törenini boykot etme kararı alırken, Fransa büyükelçisini göndereceğini açıklamıştı.

Ukrayna, törenin "Rusya Federasyonu'nu saldırgan bir devlete ve iktidardaki rejimi bir diktatörlüğe dönüştüren bir kişinin neredeyse ömür boyu iktidarda kalması için yasallık yanılsaması" yaratmayı amaçladığını bildirdi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG