Erişilebilirlik

Rusya’da Halk Hükümete Karşı Sokaklara Döküldü


Rusya’da Halk Hükümete Karşı Sokaklara Döküldü
Rusya’da Halk Hükümete Karşı Sokaklara Döküldü

Geçen haftaki parlamento seçimlerinde hile yapıldığını öne süren on binlerce Rus Başbakan Putin ve partisi aleyhine gösteriler yaptı

Vladimir Putin ile son seçimlerde en yine en çok oyu alan Birleşik Rusya partisinin protesto edildiği gösteriler, ülkenin doğusundaki Khabarovsk’ta başladı, Moskova ve Sen Petersburg’da devam etti.

Moskova’da Kremlin sarayının karşısındaki Bolotnaya Meydanı'nda yapılan gösteriye en az 50,000 kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Mitinge 30 bin kişinin katılmasına izin veren hükümet katılımı engellemek için çeşitli yollara başvurdu. Haberlere göre bunlar arasında lise öğrencilerini özel bir sınav için tatil günü okula çağırmak da var.

Rusya’da Halk Hükümete Karşı Sokaklara Döküldü
Rusya’da Halk Hükümete Karşı Sokaklara Döküldü

Göstericiler yoğun hile yapıldığı öne sürülen seçimlerini yenilenmesini istiyor.

Başbakan Putin, gösterilerden seçimlere hile karıştırıldığını doğrulayan Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u sorumlu tutuyor.

Putin, Bayan Clinton’u Rusya’yı zayıf düşürmeye çalışmakla suçlamış ve siyasi emellerine alet olan Ruslardan hesap sorulacağını söylemişti.

Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ise hile iddialarının soruşturulmasından yana.

Siyasal gözlemcilere göre halkı en çok kızdıran olay seçimlerde hile yapılmasından ziyade devlet başkanı ile başbakan arasında koltuk değiş tokuşu.

2000 yılında devlet başkanı olan Vladimir Putin, iki dönem görev yaptıktan sonra, Rus anayasası peş peşe üç döneme izin vermediğinden, 2008’de başkanlığa Medvedev'i aday göstermiş ve kendisi de başbakan olmuştu.

Medvedev, Putin’le yer değiştirmeden önce, başkanlık görev süresinin 6 yıla çıkarılması için anayasada değişiklik yapılmasına çalışıyor.

Bazı siyasi gözlemciler, şakayla, 12 yıl sonra Putin ile Medvedev’in koltuklarını tekrar değiştirebileceğini söylüyor.

Rus televizyonu geçen yılbaşında bu skeci yayınladı:

XS
SM
MD
LG