Erişilebilirlik

Medvedev Seçimde Hile İddialarının Soruşturulmasını İstedi


Medvedev, Prag'da, Çar Mikhail ile ilgili bir serginin açılış töreninde
Medvedev, Prag'da, Çar Mikhail ile ilgili bir serginin açılış töreninde

Rusya Devlet Başkanı protesto gösterilerine sebep olan hile iddialarının soruşturulması gerektiğini söyledi

Rus seçim sisteminin kusursuz olmadığını belirten Dimitri Medvedev, buna rağmen oy verme işleminin düzenli bir şekilde yapıldığını savundu. Medvedev’e göre, siyasal gözlemciler seçim sonuçlarının halkın tercihini yansıttığı görüşünde hemfikir.

Devlet Başkanı, seçim sonuçlarına itiraz edenlerden soruşturma tamamlanıncaya kadar sakin olmalarını istedi ve yasaların dışına çıkılmaması koşuluyla protesto gösterilerine karşı olmadığını vurguladı.

Geçen Pazar yapılan seçimlerde en çok oyu Başbakan Vladimir Putin’in Birleşik Rusya partisi almasına rağmen, bir önceki seçime kıyasla parti önemli ölçüde oy kaybetti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcileri, seçimde, Putin'in partisi lehinde hile yapıldığını açıklamış; Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da seçimin ne adil ne de serbestçe yapıldığını söylemişti.

Muhalefet partileri seçim sandıklarının çalınarak değiştirildiğini, seçmenlerin sahte kimlikle ve birden fazla oy kullanmalarına göz yumulduğunu ileri sürüyor. Seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları halkın tepkisine yol açmış, Moskova ve Sen Petersburg’da binlerce kişi hükümet aleyhine gösteri yapmıştı.

Rus Dışişleri Bakanlığı Bayan Clinton’un sözlerinin kabul edilemez olduğunu açıklarken Başbakan Putin, Amerika’yı sert bir dille kınadı ve halkı hükümete karşı kışkırtmakla suçladı.

Gösterilerin belli bir senaryo çerçevesinde sahneye konulduğunu ileri süren Putin, eylemciler ve muhalefet partilerinin dış kaynaklardan mali destek aldığına inanıyor.

Sovyetler Birliği’nin son lideri eski Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov da sonuçların halkın tercihini yansıtmadığını söylemiş ve yetkililere, hile yapıldığını kabul ederek seçimi yeniden yapmaları çağrısında bulunmuştu.

Muhalefet grupları önümüzdeki on gün içinde ilki Cumartesi günü Moskova’da olmak üzere büyük çaplı gösteriler planlıyor. Ancak hükümet 23,000 kişinin katılmak istediği gösteriye sadece 300 kişinin katılmasına izin verdi.



XS
SM
MD
LG