Erişilebilirlik

Eski Sovyet Lideri Gorbaçov Seçimlerin İptalini İstedi


Tutuklanan bir eylemci
Tutuklanan bir eylemci

Sovyetler Birliği’nin son lideri Rus parlamentosu seçimlerinde hile yapıldığını savundu ve iptal çağrısında bulundu

Seçimde oyların yaklaşık yüzde 49’u Başbakan Vladimir Putin’in lideri olduğu Birleşik Rusya Partisi’ne gitti. Birleşik Rusya Partisi bundan önceki seçimde ise oyların yüzde 64,3’ünü toplamıştı.

Birleşik Rusya’dan sonra yüzde 20’ye yakın oyla Komünistler, yüzde 13 oyla Adil Rusya Partisi ve yüzde 12 oyla aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti geliyor.

Gözlemciler Putin’in partisinin oy kaybını, gelir dağılımda eşitsizliğin artması ve yolsuzluk suçlamalarının seçmenler arasında hoşnutsuzluk yaratmasına bağlıyor.

Putin’in partisi oy kaybetse de rakamların halkın tercihini yansıtmadığını ileri süren Gorbaçov, yetkililere, hile yapıldığını kabul ederek seçimi yeniden yapmaları çağrısında bulundu.

Seçim sonuçlarının doğruluğundan şüphe duyanların sayısının giderek arttığını belirten Gorbaçov, kamuoyunda oluşan kaygıların dikkate alınmamasının istikrarsızlık yaratacağını da söyledi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcileri, Pazar günkü seçimde, Putin'in partisi lehinde hile yapıldığını açıklamıştı. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un seçimin ne adil ne de serbest olduğu yolundaki sözleri de Moskova’nın tepkisine yol açtı. Rus Dışişleri Bakanlığı Bayan Clinton’un sözlerinin kabul edilemez olduğunu ileri sürerken Devlet Başkanı Dimitri Medvedev seçimi adil, serbest ve demokratik olarak niteledi.

Muhalefet partileri seçim sandıklarının çalınarak değiştirildiğini, seçmenlerin sahte kimlikle ve birden fazla oy kullanmalarına göz yumulduğunu ileri sürüyor.

Seçimlere hile karıştırıldığı iddiaları halkın tepkisine yol açmış, Moskova ve Sen Petersburg’da binlerce kişi hükümet aleyhine gösteri yapmıştı.

Dün Moskova’da 250, Sen Petersburg’da ise 100 kişiyi tutuklayan yetkililer yeni eylemleri önlemek için iki kente binlerce polis konuşlandırdı.

XS
SM
MD
LG