Erişilebilirlik

‘Rakka’da Sivil Ölümlerinde Artış Yok’


Amerikalı yetkililer, Rakka’da sivil ölümlerinin arttığı yolundaki iddiaları reddediyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı grup son 48 saatte koalisyon uçaklarının düzenlediği hava saldırılarında 100’den fazla sivilin öldüğünü öne sürmüştü. Bunlardan en az 42’sinin ailelerin sığındığı binaları hedef alan Pazartesi günkü hava saldırılarında öldüğü de Suriye İnsan Hakları Gözlem tarafından öne sürülen bilgiler arasında.

IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’da oturanlar da son iki günde ölen sivil sayısının 170’i aştığını söylüyor.

IŞİD’le Mücadele Koalisyonu’nun Amerikalı komutanı Korgeneral Stephen Townsend, hava operasyonlarının arttığını doğruladı, ancak bunun sivil ölümlerinde bir yükseliş olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

Townsend, bu iddiayı kanıtlayacak somut veriler görmek istediğini belirtirken, Savunma Bakanı Jim Mattis de, Irak’ta yaptığı açıklamada, “Savaş alanında sivillerin hayatına koalisyon güçlerinden daha fazla özen gösteren bir ordu yoktur,” dedi.

Mattis, “Biz iyi olan tarafız ve savaş alanlarındaki masum insanlar da bunu çok iyi biliyor,” dedi.

Koalisyon güçleri Rakka’da 2 bin kadar IŞİD militanı kaldığını belirtiyor. IŞİD’le mücadele eden Suriye Demokratik Güçleri de örgüt militanlarıyla çatışmaların oldukça kanlı geçtiğini ifade ediyor.

BM verilerine göre en az 25 bin sivil Rakka’da kuşatma altında. Örgüt, koalisyon güçlerinden ve Suriye demokratik Güçleri’nden, sivillerin kentten çıkışını sağlayacak güvenli koridorlar açmasını istiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG