Erişilebilirlik

Bağcılar’da çocuk istismarı davası protestolarla başladı: “Çocukların anayasal savunma hakları ihlal edildi”


İstanbul Bağcılar’da bir su dükkanında yaşandığı ortaya çıkan çocuk istismarı davası başladı.
İstanbul Bağcılar’da bir su dükkanında yaşandığı ortaya çıkan çocuk istismarı davası başladı.

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde Metin Şenay adlı bir sucunun dört çocuğu sistematik taciz ve istismar suçlamasıyla yargılandığı dava Bakırköy 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Davanın ilk duruşmasının görüldüğü 24. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun küçük olması nedeniyle salonun değiştirilmesi talebi, başka uygun salon olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Salon koşulları gözetilerek önce sadece vekaleti olan bir kısım avukatın alındığı duruşma salonu, salonun kapasitesi dolduğu gerekçesiyle kapatıldı.

Bağcılar’da çocuk istismarı davası protestolarla başladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Dört çocuktan birinin mağdur sıfatıyla yakınlarının, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) tarafından atanan avukatı şehir dışında olduğu için duruşmaya girmeye çalışan vekaletnameli avukat salona alınmadı. Mağdur ailelerden birinin avukatsız kaldığını aktaran avukatlar tutanak tuttu ve şikayetçi oldu.

Duruşmaya giremeyen İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu, duruşma salonu önünde protesto gösterisi yaptı. İstismara uğrayan çocukların yakınları duruma isyan etti.

Dosyayaya gizlilik kararı getirilen davada duruşmanın da kapalı görülmesine karar verildi.

Mağdur ailelerden birinin avukatsız kaldığını aktaran avukatlar tutanak tuttu ve şikayetçi oldu.
Mağdur ailelerden birinin avukatsız kaldığını aktaran avukatlar tutanak tuttu ve şikayetçi oldu.

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı avukat Çağla Gül Bulut, Baro’nun bu davada duruşma salonunda olamamasına tepki gösterdi. VOA Türkçe’ye konuşan Bulut, “Burada bizler çocukların vekilleri olarak ve vekaletnameli avukatlar tarafından yetki belgeli avukatlar olarak duruşmaya izlemeye, duruşmaya katılmaya çalıştık. Ancak heyet başkanı hakim bizi duruşmaya almadı. Burada hakimler çocuğun üstün yararını korumayı bırakın çocukların anayasal savunma haklarını ihlal ettiler. Bizler avukatlar olarak tutanak tuttuk, şikayet hakkımızı kullanacağız” dedi.

25 Mayıs 2023’te tutuklanan zanlı Metin Şenay duruşmaya SEGBİS yöntemi ile katıldı.

Dava 4 Haziran'a ertelendi

Duruşmada savcının mütalaasının ardından sanık müdafi mütalaaya karşı savunma yapmak için ek süre talep etti. Mağdur avukatları sanığın en üst sınırdan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme eksikliklerin tamamlanması ve sanığın savunmasına hazırlanması için davayı 4 Haziran’a erteledi.

Duruşma sonrası açıklama yapan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Avukatları, savunma hakkının ihlal edilmesinden şikayetçi olduklarını belirtti.

Sanık Metin Şenay'ın suçlamaları reddetmediği kaydedildi.

Avukatların soruşturmanın genişletilmesi talebi reddedildi.

Dosyada gizlilik kararı nedeniyle detaylı bilgi paylaşılmazken, savcı mütalaasının adaletin sağlanması yönünde sinyaller verdiği kaydedildi.

Ne olmuştu?

Bir yıl önce İstanbul Bağcılar'da bir kız çocuğunu istismar eden bir kişi işyerine yapılan baskınla yakalandı. 60 yaşındaki zanlı hakkında iddianame hazırlandı.

Soruşturma aşamasında zanlının başka çocukları da istismar ettiği ortaya çıktı. Bazı çocuklar bu istismarın 10 yıldır sürdüğünü bildirdi. Zanlının işyerine ses yalıtımlı oda yaptırarak çocukların isimlerini dükkanın duvarına yazdığı ortaya çıktı.

Olayla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da açıklama yaptı. Açıklamada, istismara uğrayan iki çocuğun devlet korumasına alındığı, diğer çocuklar içinse çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Açıklamada, “Haberlere konu olan şahsın tutuklu olarak yargılandığı soruşturma sürecini en başından beri yakından takip ederek davanın açılması ile birlikte müdahillik talebinde bulunduk” denildi.

İstismara uğrayan iki çocuğun 17 Kasım 2023 tarihinden itibaren devlet korumasına alındığı belirtilen açıklamada, “İstismara uğradığı iddia edilen diğer çocuklarımızla ilgili mesleki çalışmalar ise sürdürülmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak tutuklu yargılanan şahsın en ağır cezayı alması için yargı sürecinin yakın takipçisi olmayı sürdüreceğiz” denildi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG