Erişilebilirlik

Floyd'un Ölümünde Polis Memuru Üçüncü Derece Cinayetle Suçlanıyor


Minnesota eyaletindeki Minneapolis'te siyah ABD vatandaşı George Floyd'un gözaltına alınırken soluksuz bırakılarak öldüğü olayda bir polis memuru tutuklandı. Floyd'un boğazına diziyle bastıran polis memuru "üçüncü derece cinayet"le suçlanıyor.

Beyaz polis memuru Derek Chauvin, George Floyd'un öldüğü olayın ardından görevden alınan dört polisten biriydi. Hennepin savcısı Mike Freeman, düzenlediği basın toplantısında, polis memurunun üçüncü derece cinayetle ve taksirle adam öldürmekle suçlandığını açıkladı. Savcı daha sonra başka suçlamaların da getirilebileceğini söyledi.

Floyd'un nefessiz bırakıldığı olay sırasında orada bulunan diğer üç polis memuruna yönelik suçlama getirilip getirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Beyaz polis memuru Derek Chauvin'in tutuklanarak üçüncü derece cinayetle cinayet ve taksirle adam öldürmekten suçlanması, Minneapolis'te Perşembe gecesi karakolun ateşe verildiği ve protestoların şiddetlendiği olayların ardından geldi.

Adalet Bakanı: "Görüntüler rahatsız edici, adaletin yerini bulacağından eminim"

Adalet Bakanı William Barr da George Floyd'un ölümüyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Floyd'un gözaltına alınırken nefessiz bırakıldığı anları gösteren görüntüler için "son derece rahatsız edici ve yürek parçalayıcı" ifadelerini kullanan William Barr, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dahil olmak üzere Adalet Bakanlığı'nın da ayrı ve bağımsız bir soruşturma yürüttüğünün altını çizdi. Soruşturmada olayda federal sivil hakların ihlal edilip edilmediğinin tespit edileceğini belirtti.

Adalet Bakanı, bu süreçle ilgili delillerin en kısa zamanda toplanmasının sağlanması amacıyla hem eyalet hem de federal yetkililerin titiz bir şekilde çalıştığını vurguladı. Barr, "Sistemimiz gereği resmi suçlamaya yönelik kararlar kanuna ve gerçek olgulara dayanarak alınmalı ve o şekilde alınacak. Bu süreç hızlı ilerliyor. Her zaman olduğu gibi, suçlama konusunda karar önce eyalet düzeyinde alınacak. Adaletin yerini bulacağından eminim" ifadelerini kullandı.

Başkan Donald Trump Perşembe akşamı Twitter'dan paylaştığı mesajda, Minneapolis Belediye Başkanı'nı hedef almış, "Yağma başladığında ateş açma da başlar" ifadelerini kullanmıştı.

Trump Cuma günü paylaştığı mesajda, bir gün önce kullandığı ifadelere açıklık getirdi. "Yağma çatışmaya yol açar. Minneapolis'te Çarşamba gecesi bu nedenle bir adam vuruldu ve öldürüldü. Louisville'de olanlara bakın. 7 kişi vuruldu. Bunların yaşanmasını istemiyorum. Dün gece kullanılan ifade bu anlama geliyor. Bir açıklama olarak değil bir olgu olarak söylendi" diye yazdı.

Perşembe gece geç saatlerde Minnesota eyaletinin en büyük kenti olan Minneapolis'te protestocuların bir polis karakolunu ateşe vermesi üzerine kentin belediye başkanı, polisin karakoldan çekilmesi talimatı vermişti.

Minnesota Valisi Tim Walz, George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinden sonraki iki gece üst üste yaşanan şiddet olaylarından sonra kentte asayişi sağlamak için görevlendirdiği Ulusal Muhafız birlikleriyse dünü gözlerden uzak geçirdi.

Trump’tan şiddet imalı tweet

Başkan Trump, dün gece geç saatlerde paylaştığı Twitter mesajında ''iradesiz'' belediye başkanının asayişi sağlamayı başaramaması durumunda ''işi bitirmek için'' Ulusal Muhafız birliklerini göndermeyi düşüneceğini yazarak şiddete başvurmak gerekebileceğini ima etti.

Trump, mesajında, ''Zorluk çıkarsa kontrolu ele alacağız, ama yağma başlarsa silahlar da konuşmaya başlar'' ifadelerini kullandı.

46 yaşındaki siyah vatandaş George Floyd'un tutuklanması, bir görgü tanığının olayı cep telefonunun kamerasıyla kayda alması üzerine sosyal medyada hızla yayıldı. Görüntüler, beyaz polis memurunun Floyd'un ensesine diziyle bastırdığını, Floyd'unsa inleyerek ''Lütfen, nefes alamıyorum'' dediğini gösteriyor.

Bir dükkanda sahte parayla ödeme yapmakla suçlanan Floyd'un ölümüyle ilgisi olan dört polis memuru görevden alınmasına rağmen kentte yaşanan sosyal çalkantı dinmedi.

Protesto gösterileri yayılıyor

Çarşamba Los Angeles, Perşembe ise Colorado eyaletindeki Denver'da patlak veren olaylar iki kentte de trafiğin felç olmasına yol açtı. Arizona eyaletindeki Phoenix'te protestocular, Belediye Meclisi'nde zırhlı polisle yüzleşti.

Perşembe gecesi Minneapolis'te yaşanan şiddet eylemleri, komşu St. Paul'a da sıçradı. Protestocular St. Paul'da da farklı noktaları ateşe verdi.

Çarşamba gecesi kendilerine taş atan göstericilerle yüzleşen zırhlı polis, dün geceyse eylemlerin merkez üssü haline gelen Üçüncü Bölge karakolu civarından uzak durdu.

Polisin karakolun çatısından attığı göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi nedeniyle kısa süreliğine geri çekilen protestocular daha sonra yeniden bir araya gelerek karakola saldırdı ve polis geri çekilirken binayı ateşe verdi.

Minneapolis’te Öfkeli Protestocular Karakol Yaktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Ulusal Muhafız birlikleri ve itfaiyeciler olaya müdahale etmedi. Daha sonra protestocuların karakolun çatısına çıktığı, yüzlerce kişilik kalabalığın karakolun etrafında saatlerce vakit geçirdiği ve alevleri suntalarla beslediği gözlendi.

Belediye başkanından Trump’a ‘biz çok güçlüyüz’ mesajı

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, sabah erken saatlerde düzenlediği basın brifinginde, karakolu boşaltma kararını savundu ve kararı, olayların ''hem polis memurları hem de kamuoyuna karşı açık tehdit'' oluşturması nedeniyle aldığını kaydetti.

Belediye Başkanı Frey, Başkan Trump'ın Twitter paylaşımına ilişkin soruya ise ''İradesizlik, kendi eylemlerinizin sorumluluğunu almayı reddetmektir. Donald Trump'ın Minneapolis'in kudreti hakkında en ufak bir fikri yok. Biz çok güçlüyüz'' şeklinde yanıt verdi.

Minnesota Ulusal Muhafız Birliği ise Minneapolis ve civarına itfaiyecilere güvenlik desteği vermek için 500 asker gönderdi.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, askerlerin çoğunun Corona pandemisi sırasında öncelikli hizmet veren banka, market, eczane ve diğer iş yerlerinin yağmalanmasını engellemeye çalışan polise ek olarak takviye güç sağladığını söyledi.

Minneapolis'te karakol dışında birkaç bina ve bir otomobil de ateşe verildi. Aralarında alkollü içki satan bir dükkan ve indirimli satış yapan bir mağazanın da bulunduğu birkaç iş yeri yağmalandı. İtfaiyeye göre kentte Çarşamba gecesi 16 bina kundaklanmıştı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG