Erişilebilirlik

Reuters: “İsrail tankları Refah’ın doğu yarısını kuşattı”


İsrail tankları, İsrail-Gazze Sınırı yakınlarında görülüyor- 9 Mayıs 2024.
İsrail tankları, İsrail-Gazze Sınırı yakınlarında görülüyor- 9 Mayıs 2024.

Reuters haber ajansı, İsrail tanklarının bugün Refah'ın doğu ve batısını ayıran ana yolun kontrolünü ele geçirerek, Gazze Şeridi'nin güneyindeki kentin doğu yakasını tamamen kuşattığını bildirdi.

Bölge sakinleri şehrin doğusunda ve kuzeydoğusunda sürekli patlama ve silah sesleri duyulduğunu, İsrail güçleri ile Hamas ve İslami Cihat militanları arasında yoğun çatışmalar yaşandığını anlattı.

Hamas, İsrail tanklarını şehrin doğusundaki bir caminin yakınında pusuya düşürdüğünü, bunun da İsraillilerin doğudaki yerleşim bölgesinin dış mahallelerine kadar birkaç kilometre ilerlediğinin bir işareti olduğunu söyledi.

Refah'ın batısındaki Tel El Sultan'da yaşayan 50 yaşındaki Abu Hassan, bir sohbet uygulaması aracılığıyla Reuters'a yaptığı açıklamada, "Dünden beri her yere tank mermileri düştüğü için Refah'ın tamamı güvenli değil. Buradan ayrılmaya çalışıyorum ama ailem için çadır alacak param yok" dedi.

Hassan, "Ordu tank mermileri ve hava saldırılarıyla sadece doğuyu değil tüm Refah'ı hedef alıyor” diye ekledi.

İsrail ordusu, Refah'ın doğusunda birkaç tünel kuyusu tespit ettiğini ve hava saldırısıyla desteklenen birliklerin Hamas militanlarıyla yakın mesafeden çatışmaya girerek birkaçını öldürdüğünü söyledi.

İsrail tankları halihazırda Refah'ın doğusunu güneyden kuşatmış ve bölge ile Mısır arasındaki tek geçit olan Refah Sınır Kapısı'nı ele geçirmiş durumda.

İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah şehrinde bulunan sivil halkın kenti terk etmelerini istemişti. İsrail, Hamas militanlarının bulunduğunu söylediği Refah’a kara operasyonu düzenlemeden bu savaşı kazanamayacağını söylüyor.

Batı ülkeleri ve yardım kuruluşları ise çok sayıda sivili tehlikeye atacağı gerekçesiyle Refah’a kara operasyonuna karşı çıkıyor. Uyarılara rağmen operasyonuna devam eden İsrail ile yakın müttefiki ABD arasındaki ilişkiler gerilmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail güçlerinin Gazze'nin güneyindeki Refah’a büyük bir saldırı başlatması halinde İsrail'e silah göndermeyeceğini söylemişti.

Gazze'de bir ateşkesin sağlanması için yürütülen ateşkes görüşmeler ise dün, çatışmaların durdurulması ve savaşı başlatan Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırılarında ele geçirilen rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşma sağlanamadan sona erdi.

Hamas hafta başında Katarlı ve Mısırlı arabulucular tarafından sunulan ve daha önce İsrail tarafından kabul edilen bir öneriyi kabul ettiğini açıklamıştı. İsrail ise Hamas'ın önerisinin kabul edemeyeceği unsurlar içerdiğini söylemişti.

Yedi aydır devam eden savaşta 34 binden fazla Gazzeli hayatını kaybederken, Hamas kontrolündeki bölgedeki sağlık yetkilileri binlerce kişinin de muhtemelen enkaz altında olduğunu söylüyor. İsrail, 1200 kişinin öldüğü ve 200'den fazla kişinin rehin alındığı 7 Ekim saldırılarının ardından Gazze Şeridi'ne misilleme saldırıları başlatmıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG