Erişilebilirlik

Pence: “FBI’a Saldırılar Sona Ermeli”


Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence
Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence

Eski Başkan Donald Trump’ın Florida’daki evinin aranmasının ardından Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerine tehditlerin arttığı bir sırada eski Başkan Yardımcısı Mike Pence’ten uyarı geldi. Pence sözleriyle FBI’ı hedef alan bazı Cumhuriyetçiler’e tepki gösterdi.

Mike Pence, eski başkana yakın bazı Cumhuriyetçiler’in FBI’ın para kaynağının kesilmesi çağrılarının, bazı Demokrat aktivistlerin Amerika’da polis şiddetinin protesto edildiği gösteriler sırasında polisin para kaynağının kesilmesi çağrıları kadar yanlış olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığı’nın Beyaz Saray’dan Florida’daki eve götürüldüğü ortaya çıkan gizli belgelerle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında Trump’ın evi FBI tarafından aranmış ve bu aramanın ardından federal yetkililere şiddet içerikli tehditlerde artış görülmüş, Ohio’da silahlı bir kişi FBI’ın Cincinnati ofisine girmeye çalışmıştı.

2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde Trump gibi aday olmayı değerlendiren Mike Pence, New Hampshire’da yaptığı konuşmada, FBI’ın siyasileştirilmesi olarak tanımladığı durumdan rahatsız olduğunu kaydetti.

Pence, Adalet Bakanlığı’nın ve Bakan Merrick Garland’ın yetkililerin arama yapmasına neyin yol açtığı konusunda daha şeffaf olmaları gerektiğini söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Pence’in Cumhuriyetçi Parti’ye de mesajı vardı. Mike Pence, “Cumhuriyetçi arkadaşlarıma FBI’daki kanun uygulayıcı görevlilere saldırmadan da Adalet Bakanı’nı aldığı karardan sorumlu tutabileceğimizi hatırlatmak isterim. Cumhuriyetçi Parti kanun ve nizam partisidir. FBI’a bu saldırılar sona ermeli” dedi.

6 Ocak Komisyonu’na ifade verecek mi?

Eski Başkan Donald Trump’la arasına stratejik olarak mesafe koymaya çalıştığı gözlemlenen Mike Pence, görev yaptığı dönemde elde edilen bazı başarıları da Trump’ın politikalarını destekleyen ancak tutumu nedenyle eski başkandan uzaklaşan seçmenin desteğini almak amacıyla sık sık gündeme getiriyor.
6 Ocak 2021’de Trump destekçileri Demokrat Başkan Joe Biden’ın zaferinin tescilleneceği Kongre oturumunu basmıştı. Trump, tescil sürecine karşı çıkmadığı için oturuma başkanlık eden Mike Pence’i hedef almıştı. Bazı Trump destekçileri, 6 Ocak günü “Mike Pence asılsın” sloganları atmıştı.

Eski Başkan Yardımcısı Pence, 6 Ocak Kongre saldırısını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonuna ifade vermesi istenirse bunu değerlendireceğini de kaydetti.

Pence, “Bir başkan yardımcısının Kongre’de ifadeye çağrılması tarihte görülmemiş bir şey. Ancak önyargıyla bir şey söylemek istemem. Resmi bir davet bize gelirse, gereken şekilde değerlendiririz” diye konuştu.

Arama emrine onay veren yargıca tehdit

Trump’ın Florida’daki evinin FBI tarafından aranması kararında imzası bulunan yargıç Bruce Reinhart da ölüm tehditleri alıyor.
Yargıcın ev adresinin aşırı sağcı internet sitelerinde paylaşıldığı, Yahudi düşmanı bazı hakaretlerin yer aldığı ve Florida’da gittiği sinagogda geçen Cuma günkü Şabat duasının gerginlik endişesiyle iptal edildiği belirtiliyor.

Destekçilerini sakinleştirmek için çaba göstermeyen Trump ise FBI’ın aramasını siyasi olarak niteleyerek, daha önce Demokratlar’a bağışta bulunduğunu iddia ederek yargıç Reinhart’tan davadan çekilmesini istedi. Ancak Reinhart’ın Cumhuriyetçiler’e de bağışta bulunduğu biliniyor.

Uzmanlar bir yargıcın tehdit edilmesinin Amerika’da hukukun üstünlüğü ve demokrasi açısından tehlikeli olduğuna dikkat çekiyor.

Yargıç Reinhart’ın bugün Trump’ın Florida’daki evi için çıkarılan arama emrinin yazılı gerekçelerinin açıklanmasını isteyen bazı medya kuruluşlarının talebi üzerine bir oturuma başkanlık yapması bekleniyor.

Rochester Üniversitesi’nden siyaset bilimci Gretchen Helmke, Trump’ın davranışının demokrasinin çöktüğü başka ülkelerde algı yöneten kışkırtıcı unsurların yaptıklarının aynısı olduğunu belirterek, "Halk tarafından seçilmiş bir liderin yargıyı hedef alması genellikle demokratik erozyonun erken göstergelerinden biridir" dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG