Erişilebilirlik

Libya'nın Doğu Bölgelerinde 'Ulusal Konsey' Kuruldu


Libya lideri Muammer Kaddafi'nin posterini yırtan göstericiler
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin posterini yırtan göstericiler

Libya lideri Muammer Kaddafi aleyhtarı göstericiler, ülkenin doğusunda ele geçirdikleri bölgelerde bir “ulusal konsey” kurduklarını açıkladı.

Konsey sözcüsü Hafız Ghoga, “devrimin temsilcisi” olarak hareket edeceklerini ama bir geçici hükümet görevi üstlenmeyeceklerini bildirdi.

Bu arada Libya’da rejim karşıtı güçler, Trablus’a 50 kilometre uzaklıktaki Zaviye kentini kontrol altına aldı.

Zaviye’ye ulaşan Batılı gazeteciler kent merkezinde toplanan yüzlerce kişinin Kaddafi karşıtı sloganlar attığını bildirdi. Gazeteciler kentin son çatışmalarda ağır hasar gördüğünü, birçok binanın yandığını, kurşunlarla delik deşik edildiğini ve sokakların yanmış araçlarla dolu olduğunu söylüyor.

Kaddafi Trablus’u kontrole devam etmekle birlikte, muhalif güçlerin, ülkenin doğusundan sonra batıda da bazı yerleri ele geçirmeye başladığı görülüyor.

Trablus’ta araçlara binmiş Kaddafi yanlısı silahlı gruplar devriye gezerken kentin bazı mahallelerinde halk bu grupları sokmamak için barikatlar kurdu.

Kaddafi ise ilerleyen muhalif güçleri “küçük gruplar” diye tanımladı. Sırbistan’ın Pink adlı televizyon kanalına telefonla demeç veren Muammer Kaddafi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yaptırımlarını da kınadı.

Güvenlik Konseyi Cumartesi günü Libya’ya yaptırım kararının yanı sıra, hükümetin gösterileri sert bir şekilde bastırma girişimini savaş suçları mahkemesine sevk etmeye karar verdi. Mahkeme’nin Kaddafi aleyhinde insanlığa karşı suçlar işleyip işlemediği yönünde soruşturma başlatması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG