Erişilebilirlik

Clinton:Kaddafi Karşıtlarına Yardıma Hazırız


Clinton:Kaddafi Karşıtlarına Yardıma Hazırız
Clinton:Kaddafi Karşıtlarına Yardıma Hazırız

Libya’da çatışmalar sürerken Muammer Kaddafi üzerinde çekilmesi için uluslarararası baskı artıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’un Kaddafi’yi devirmek isteyen Libyalılar’a “her türlü yardım” önermeye hazır olduğunu açıkladı. Clinton, Pazar günü yaptığı açıklamada “devrim batıya ilerlerken Libyalılar’a el uzatmaktan” söz etti.

Amerika’nın müttefikleriyle alınacak yeni önlemler üzerinde danışmalarda bulunmak üzere Cenevre’ye giden Clinton, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde bir konuşma yapacak.

Kaddafi’nin çekilmesi çağrılarına Başkan Barak Obama da katıldı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Obama, “Libya liderinin meşruluğunu kaybettiğini ve çekilerek ülkesi için doğru olanı yapması gerektiğini” söyledi.

Önde gelen iki Amerikalı senatörse daha ileri giderek Obama’dan Libyalı isyancılara silah ve insani yardım yapma ve geçici hükümeti tanıma çağrısında bulundu. CNN televizyonuna konuşan Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü John McCain Amerika’nın Kaddafi’ye sert çıkması gerektiğini, kendi halkına karşı ateş açan Libya uçaklarının kalkmasını önlemek için bu ülkenin hava sahasında “uçuşa yasak bölge” oluşturulması gerektiğini söyledi. Aynı televizyona konuşan bağımsız Senatör Joe Lieberman da benzer çağrılarda bulundu.

Öte yandan İngiltere, Muammer Kaddafi, oğulları ve diğer aile üyelerinin diplomatik dokunulmazlığını kaldırma kararı aldı. Dışişleri Bakanı William Hague, kararı açıklarken Kaddafi’nin çekilme zamanının geldiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Güvenlik Konseyi’nin Cumartesi günü Libya lideri Muammer Kaddafi ve yakınlarına karşı yaptırım kararı almasını övdü.

Ban, Konsey’in oybirliği ile aldığı kararın, insan hakları ihlaline izin verilmeyeceği ve bu tür suçlar işleyenlerin sorumlu tutulacağı konusunda güçlü bir mesaj gönderdiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri, önümüzdeki günlerde daha sert önlemlere ihtiyaç olacağını da belirtti.

XS
SM
MD
LG